hits

Norwegians flymareritt

kommentarer
kommentarer
Kommentarer
Norwegian hadde nesten 30 innstilte fly på starten av ferien. Det skaper store problemer for tusenvis av passasjerer på vei til ferie.

 

Nesten 30 innstilte flyavganger er et mareritt - ikke bare for Norwegian, men aller mest for passasjerene. Tilfeldig? Neppe!

Denne helgen utløp avtalen mellom Norwegian og pilotene om overtid, og omtrent samtidig startet de mange kanselleringene.

Det er Parat som er fagforeningen for pilotene, og Parat hevder at de ikke kjenner til noen ulovlig aksjon blant pilotene. Men Parat bekrefter at det er uenighet mellom pilotene og Norwegian om bruk av overtid.

Sannsynligvis betyr dette at pilotene i Norwegian omtrent samtidig har blitt like lite interessert i å jobbe overtid. Og da har Norwegian for få ansatte til å levere flyvningene de har solgt til tusenvis av passasjerer.

Til alt hell går det greit i dag. På Norwegians hjemmesider er det ingen kanselleringer i dag.

Du kan følge trafikken her: Er flyet i rute?

Det pågår en hard kamp mellom Norwegian og Parat, og så sendt som på fredag fikk partene en dom fra Asker og Bærum tingrett om Norwegians sjonglering med ansatte og innleie - blant annet da selskapet overførte ansatte til et nytt selskap midt under en streik.

Les dommen og Parats omtale av den: Norwegian-tap i sak om reell arbeidsgiver

Grunnkonflikten går ut på at pilotene ønsker seg ansatt i Norge, med norske lover og regler, mens Norwegian vil bruke de muligheter som finnes for å komme seg over på internasjonale lønnsnivåer.

 

 

Kampen om overtiden er et slag i denne lange kampen, og det kom overraskende på ledelsen: - Vi var ikke forberedt på at Parat skulle si opp denne avtalen midt i en tariffperiode. Dette er en avtale vi har hatt i mange år, det er en attraktiv ordning både for mange piloter og kabinansatte, så vel som flyselskapet. Den ansatte får en godt betalt ekstravakt og selskapet får avviklet trafikktopper som i feriemåneden juli, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i flyselskapet Norwegian Air Shuttle, til E24.no.

I tillegg til at pilotene ikke ønsker å jobbe overtid, så har også flere av dem erklært seg syk på kort varsel.

Ifølge EUs felles regelverk kan passasjerene ha krav på inntil 600 euro i kompensasjon på reiser over 350 mil, dersom det gjelder forhold flyselskapet har kontroll over. Unntak er blant annet streik, andre arbeidskonflikter og uventet sykdom blant flypersonalet.

I situasjonen som nå pågår er det formelt verken snakk om streik eller arbeidskonflikt, men at en avtale er sagt opp.

Det er flyselskapets ansvar at de har nok ansatte til å gjennomføre flyvningene de har solgt billetter til - enten ved å ansatte nok piloter, eller ved å ha løpende - og gjeldende - avtaler om overtid.

Dette er forhold som Norwegian kunne ordnet opp i, og slik hindret at flypassasjerene blir rammet ved inngangen til ferien.

Her er reglene som sier at du har rett til inntil 600 euro hvis flyet forsinkes på lengre turer - og det er forhold som flyselskapet er ansvarlig for.

Slik situasjonen er akkurat nå, har ikke passasjerene noen garanti for at ikke overtidsvegringen blusser opp igjen hos pilotene - eller at også noen nye blir syke brått. Da kan det komme flere kanselleringer, og påfølgende ødelagte ferier.

Det er en mager trøst for passasjerene at de kan få igjen billettpengene, eller at de får noen matkuponger, to telefonsamtaler og fri overnatting dersom de må vente til dagen etter.

Hva mener du? Påvirker uenigheten som nå fører til kanselleringer din vilje til å reise med Norwegian?

comments powered by Disqus