hits

Derfor slo Carew John Arne Riise

John Carew har vært en smartere forretningsmann enn John Arne Riise, som nå står igjen som frontfigur for et spillselskap. (Foto: Scanpix).

 

Fotball er ingen sikker vei til økonomisk suksess. Man må bruke hodet også.

Det er snart 13 år siden John Carew dro til John Arne Riise i spillerbussen fra en landslagstrening i Drammen.

Siden har Carew slått Riise gang på gang i økonomisk sammenheng.

Begge har hatt store sportslige karrierer og tjent mange titalls millioner kroner på fotballen.

I dag er John Carews fotballkarriere over, mens det ikke vil være et sjokk om John Arne Riise dukker opp i en ekstrarunde i indisk fotball.

  • Riise er tilnærmet blakk og er ambassadør for et utenlands spillselskap.
  • Carew har eiendommer og annen formue for flere hundre millioner kroner.

Hvordan kunne det skje, og hva er det å lære av historiene til John Arne Riise og John Carew?

- Generelt vil jeg si at det er avgjørende at spillerne selv står til ansvar for valgene de tar. De må tørre å si nei til en rådgiver, og tørre å ha kontrollen. Og de må tenke på at en god fotballrådgiver ikke nødvendigvs er en god økonomirådgiver, sier kommunikasjonsansvarlig i NISO, Thomas Kristensen, til Nettavisen.

Les alle sakene:

Søkkrik Carew om rådgiveren: - Per har alltid vært hundre prosent lojal

Carew har tjent seg søkkrik på eiendom

- Trist at John Arne Riise kom i en slik situasjon

Pokerspilleren John Arne Riise

Sportslig kan det argumenteres for at John Arne Riise hadde den største karrieren av de to. Han vant Champions League med Liverpool, og har spilt 110 landskamper for Norge. 

Boligprisene har stort sett gått jevnt og trutt oppover. Dette er nøkkelen til at John Carew har gjort det bra økonomisk etter karrieren.

Hvis man plasserte 100 millioner kroner i en gjennomsnittelig norsk bolig da John Carew og John Arne Riise braket sammen i spillerbussen i Drammen i 2003, har pengene fordoblet seg nå. Verdiene har altså steget til 200 millioner kroner, samtidig som eieren har fått husleie fra leietakerne.Økonomisk er det ingen tvil om at John Carew er vinneren. Det har bokstavelig talt gått slag i slag for mannen, som anslagsvis har hatt inntekter på 180 millioner kroner i løpet av den lange karrieren. Pengene er stort sett pløyd inn i eiendom, og har gitt ham solid avkastning. Hva John Carew reelt er god for i dag, vites ikke. Men ligningsformuen på 15 millioner kroner er åpenbart skivebom. Trolig snakker vi om en reell formue på flere hundre millioner kroner.

Historien er full av investorer som har tjent grovt på noe de er god i, for så å søle bort pengene på noe de ikke var dyktig på.

Inkassomannen Haakon Korsgaard tjente 1,5 milliarder kroner da han solgte inkassoselskapet Olympia Kapital til Aktiv Kapital. Siden har han tapt alt, og kjemper en hard kamp for å unngå personlig konkurs.

Chess-gründer Idar Vollvik klarte også å søle bort milliardformuen på vill aksjetrading, og har siden levd på en knivsegg mellom innbitte kreditorer og forsøket på å bygge opp sin nye virksomhet. Så sent som i går vred han seg unna nok en konkursbegjæring i Bergen tingrett.

Trolig har de fleste av disse noe å lære av investoren og milliardæren Øystein Stray Spetalen, som er en av landets beste investorer. Han er gjennomført kald og rasjonell når han vurderer kjøp og salg, og har flere ganger vist at han like gjerne setter milliarder i banken når det er stor uro. Under finanskrisen hadde Spetalen 1,3 milliarder kroner i bankinnskudd, sertifikater og lett omsettelige papirer mens andre blødde på børsen.

Carew valgte den tradisjonelle løsningen, nemlig å sette pengene i eiendom. Det er kanskje ikke så spektakulært, men de fleste gamle formuer i Norge har et betydelig innslag av eiendom. Kortsiktige kjøp og salg krever god markedsinnsikt. Den har ikke en fotballspiller som er i utlandet. Men i eiendom er det også lønnsomt å være tålmodig. Over tid har eiendom gitt verdistigning og løpende avkastning. 

Dette er kanskje nøkkelen for John Carew, slik hans aggent Per A. Flod formulerer det: - Jeg var nøye på at han skulle tenke langsiktig. Vi visste jo at fotballkarrieren en dag skulle ta slutt, og jeg ville at han skulle ha en solid økonomisk base å stå på. Derfor var jeg opptatt av å gjøre trygge investeringer i områder jeg kunne mye om, og boligmarkedet kjenner jeg god, sier Flod til Nettavisen.

Flod tok kontroll over Carews økonomi da fotballspilleren var 17 år, og agenten hadde i perioder full styring over økonomien hans. Det er ikke alltid en god oppskrift, finansmarkedet er full av dårlige rådgivere som tenker mest på egen lommebok. Ingen kan garantere stor avkastning.

Både John Carew og John Arne Riise har hatt et personlig forbruk vanlige folk bare kan drømme om. Men den ene valgte å sette av store penger til å investere i eiendom.

Derfor er en god for mange hundre millioner kroner, mens den andre er frontfigur for et spillselskap.

Hva mener du? Hvordan ville du investert 200 millioner kroner hvis du vant på Lotto?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar