hits

Søndagsstengte politikere

Kulturminister Linda Hofstad Helleland legger forslaget om søndagsåpne butikker i skuffen til over valget i 2017. (Foto: Ketil Frøland, Kulturdepartementet).

Rykk tilbake til start: Nå skal søndagshandel ut på en ny runde med utredninger. Som om det vil hjelpe.

Historien kommer til å dømme Arbeiderpartiet som bakstreversk, og Venstre som vingleparti, i saken om å fjerne forbudet mot å holde enkelte dagligvarebutikker åpent på søndag.

Stadig færre er kristne, enda færre holder hviledagen hellig, og Venstre gikk til valg på et naturlig liberalt standpunkt om å la folk flest bestemme når de vil handle.

Men som kulturmininster Linda Hofstad Helleland korrekt oppsummerer: - For Høyre og Frp er det en viktig sak, men vi ser at små justeringer som eventuelt hadde blitt flertall med dagens flertall på Stortinget ikke er tilstrekkelig, sier hun til NRK.

Les saken på NRK: Regjeringen om søndagsåpent: - Vi endrer ikke dagens lov

Diskusjonen om å fjerne forbudet mot søndagsåpent er helt frikoblet fra virkeligheten:

  • I dag er det 528 søndagsåpne kjedebutikker over hele landet.
  • I tillegg kommer 1.200 bensinstasjoner og 1.000 kiosker.
  • Rett over grensen holder Nordby Supermarked åpent fra 10-10 på lørdag og søndag.
  • Og nå kommer netthandelen for fullt.

- Mange familier sitter nå hjemme og bestiller matvarer på nettet, handelsnæringen møter tøffere og ny konkurranse og diskusjonen om søndagsåpne butikker må derfor utvides og ta den tiden vi lever i, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

 

 

Hvis det er en logikk i Stortingets holdning, er den vanskelig å få øye på. Det er greit å ha butikkene oppe hvis det er en typisk turistkommune. Kristen moral og arbeidstid er heller ikke noe problem hvis butikken er under 100 kvadratmeter. Hagesentre trenger heller ikke å bry seg om kristen moral eller fagbevegelsens vern av arbeidstakerne. Men de andre skal altså forbys med lov å holde åpent - uansett hva kommunene selv mener.

Jaja, vi får de politikerne vi selv velger.

Striden om søndagsåpne butikker er et godt eksempel å at Stortinget forsøker å styre noe som ikke lar seg styre. 

Så lenge forbrukere ønsker å handle, og kjøpmenn ønsker å selge, vil det foregå søndagshandel.

Og det som kommer tl å få hele saken til å virke bakstreversk er netthandel. 

Fra ditt eget hjem kan du handle dagligvarer og få dem kjørt hjem for 39 kroner på store deler av Østlandet. Bor du i Oslo, får du varene på 90 minutter - altså ikke stort lenger tid enn det tar å kjøre til butikken selv.

Årlig omsettes det mat for rundt 160 milliarder kroner i Norge, og netthandelen er foreløpig på beskjedne 1,2 milliarder kroner.

Men veksten er eksplosiv. Alle aktørene Finansavisen har snakket med venter kraftig vekst. 

Kolonial.no leverer på døren for 39 kroner, men har også en rekke dropp-punkter hvor du kan hente matvarene selv. (Kilde: Kolonial.no).

Adams Matkasse AS gikk fra 7,0 millioner kroner i 2013 til 129 millioner i 2014, og ventet en omsetning på 400 millioner kroner i 2015.

Omsetningen til Godtlevert.no har økt eksplosivt.

Tallene til Godtlevert.no kan du se i grafikken.

- Dette er et tog som går 300 kilometer i timen mens vi henger utpå og skru på mutterne, sa daglig leder Kjetil Graver i Godtlevert.no til Finansavisen.

Bildet er godt, og kan kompletteres: Stortinget har bestemt seg for å stå igjen på perrongen.

Hva mener du? Har vi forbud mot søndagsåpne butikker i 2020, eller er dette en kamp som flertallet på Stortinget kommer til å vinne?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar