hits

Byråden fikk nok av asfaltfabrikk

Byråd Hanna E. Marcussen har stengt asfaltfabrikken midlertidig med øyeblikkelig virkning. (Montasje: Nettavisen/Guri Barka Martins).

Nå slår byråd Hanna E. Marcussen fra De Grønne i bordet, og stenger den omstridte asfaltfabrikken ved sjøen i Oslo med øyeblikkelig virkning.

- Inntil klagen er behandlet, så har vi gitt tiltaket oppsettende virkning. Det vil si at vedtaket foreløpig er fryst og at det ikke kan skje virksomhet knyttet til asfaltanlegget inntil klagen er ferdig behandlet, sier hun til Nettavisen.

Les saken her: Byråd stanser asfaltfabrikk i Oslo

Beslutningen er en kalddusj for Oslo Havn og for Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, som loset den omstridte asfaltfabrikken gjennom på rekordtid, uten å varsle naboene eller legge saken frem for den politiske ledelsen.

Nettavisen har hatt en serie artikler om den omstridte asfaltfabrikken, som legges i et av de mest idylliske nærmiljøene på Oslos østkant.

Ormsund er et lokalmiljø med boliger, båthavn og badeplass. Asfaltfabrikken er lagt i forkant av kranen i bakgrunnen. (Foto: Gunnar Stavrum).

Les saken: Høyre raser mot asfaltfabrikken

Det meste har gått galt i denne saken.

På under en måned godkjente Oslo kommune søknaden fra NCC Roads AS om å bygge asfaltfabrikk ved det idylliske bo- og friluftsområdet på Ormsund ved Oslofjorden. Saken ble behandlet og vedtatt uten at naboene fikk varsel og mulighet til å klage.

 

 

Oslo Havn mener at reguleringen til havneformål også dekker asfaltfabrikk - en tolkning som ikke ble politisk behandlet.

Tilhengerne av asfaltfabrikken viser til at råmaterialene kommer sjøveien, og at det blir mindre tungtransport i Oslo-området hvis asfaltanlegget legges på havnekanten.

Les saken: - Meget godt fornøyd med asfaltfabrikk så sentralt i Oslo

Nordstrand Venstre har påklaget Fylkesmannens godkjennelse fordi naboene ikke ble varslet.

- En slik virksomhet kan ikke defineres som havnevirksomhet, men som industrivirksomhet. Asfaltfabrikken med produksjon og trafikk vil medføre en altfor stor miljøbelastning i et nærområde med barneskole og boliger så tett på, skriver Jon Nordberg, som sitter i Nordstrands Bydelsutvalg, for Nordstrand Venstre.

Problemet for naboene er at asfaltfabrikken har utslipp, avgir støv og støy, og fører til opp mot 50 lastebiler i døgnet inn og ut av anlegget.

Les tidligere blogg: Asfalt-skandalen må granskes

Nå har altså byråd Hanna E. Marcussen (MDG) grepet inn etter at Bekkelaget vel har klaget på asfaltfabrikk-tillatelsen.

Samtidig har hun bedt om en grundig gjennomgang av saken, og det er bra. Som politisk ansvarlig kan hun ikke finne seg i at en så kontroversiell miljøsak loses gjennom byråkratiet på rekordtid uten at hun blir informert om saken.

Med byrådens frysvedtak kan saken nå komme tilbake på sporet, slik at naboenes innvendinger kan bli hørt. Det er faktisk et minimum for en forsvarlig kommunal saksbehandling.

Hva mener du? Fortjener byråd Hanna E. Marcussen fra De Grønne honnør for at hun nå griper inn, eller er det for lite, for sent?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar