hits

Derfor liker vi Listhaug og Tajik

Innvandringsminister Sylvi Listhaug og Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er klare og tydelige, og det gir respekt.


Et klart flertall av velgerne mener at Sylvi Listhaug gjør en god jobb i å håndtere innvandring til Norge. Det skulle man ikke tro når man leser lederartiklene i norske aviser.

I utgangspunktet burde Sylvi Listhaug og Hadia Tajik hatt store velgergrupper mot seg.

  • Listhaug er bondedatteren som angrep landbruket, og høyresidepolitikeren som vil ha en restriktiv innvandringspolitikk.
  • Tajik er muslim og datter av innvandrere, men sterk og klar på holdningen til kvinneundertrykking og religiøs frihet.

Likevel kommer begge igjennom hos velgerne, og Hadia Tajik fikk gode attester fra Flemming Rose - den danske redaktøren som er på islamistenes dødsliste for sin kamp for ytringsfrihet. 

Les saken hos Dagbladet: Folket har talt: Solid støtte til Sylvi Listhaug

Les Flemming Rose i Nettavisen: Norge skal være glad for at Hadia Tajik kan bli statsminister

Politisk står Sylvi Listhaug og Hadia Tajik langt fra hverandre, men de er ikke så ulike som politikere.

Begge er relativt unge. Sylvi Listhaug er 38 år, og oppvokst på familiegården i Ørskog på Sunnmøre, mens Hadia Tajik er 32 år og oppvokst i Bjørheimsbygd i Strand kommune i Rogaland. Begge har høyskoleutdannelse og en nokså lik politisk karriere.

  • Listhaug begynte  i Fremskrittspartiets Ungdom, og fortsatte som politisk rådgiver på Stortinget, før hun ble vara til Stortinget og senere statsråd.
  • Tajik var politisk nestleder i AUF i Rogaland, og gikk også veien via jobb som politisk rådgiver, før hun ble valgt inn på Stortinget og senere statsråd.

Internt i Arbeiderpartiet fremstår Hadia Tajik som en klar favoritt til å ta over partilederjobben Jonas Gahr Støre, hvis det skulle bli aktuelt. Og i Fremskrittspartiet er Sylvi Listhaug en stigende stjerne og en like klar favoritt hos mange.

Jeg tror det er fem grunner til at Sylvi Listhaug og Hadia Tajik er populære politikere:

Både Sylvi Listhaug og Hadia Tajik virker fryktløse. De fremstår som kunnskapsrike og hardt arbeidende. De tør å stå for kontroversielle standpunkter. Men først og fremst virker de ærlige.

 

 

Dette er faktisk veldig oppmuntrende i en tid hvor politisk merkevarebygging handler om ikke å skyve fra seg velgergrupper, og hvor en utbredt egenskap hos mange politikere er å være veike og unnfallende. Forskjellen på høyresiden i Arbeiderpartiet og venstresiden i Høyre kan minne om forskjellen på Pepsi Cola og Coca-Cola - altså produkter som ønsker å fremstå forskjellige, men som skal gli enkelt ned hos de aller fleste.

Det er ingen tvil om at Sylvi Listhaug er en rød klut for mange bønder og tilhengere av høyere innvandring.

På samme måte får nok Hadia Tajik mange til å sette kaffen i halsen, når den profilerte muslimske politikeren går ut mot Kongehuset.

Begge har opplevd betydelig motstand og harde kampanjer i sosiale medier. Motstanderne fremstiller Sylvi Listhaug som hjerteløs, mens Hadia Tajik har fått en solid dose med rasisme og muslimhets. Sylvi Listhaug har fått motbør fra etablerte medier, mens Hadia Tajik har fått gjennomgå i uredigerte medier og i kommentarfelt.

Men takke meg til politikere som står for noe!

Sånn sett er det svært oppmuntrende at de tydeligste politiske kometene på både venstre- og høyresiden akkurat nå er dyktige kvinner med tydelig ideologisk forankring.

Derfor liker jeg både Sylvi Listhaug og Hadia Tajik.

Hva mener du? Hvorfor er Sylvi Listhaug og Hadia Tajik så populære?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar