hits

Når det enkleste er å bryte loven

Rema 1000 stengte av deler av butikkene med sperrebånd - et klart brudd på loven mot søndagshandel.


Med sine åpenbare lovbrudd har Rema 1000 satset sitt omdømme i kampen om søndagsåpne butikker.

Reitangruppen ønsker å bli kjent for å drive selskapet basert på verdier, og en av de viktigste er: «Vi holder en høy forretningsmoral».

Verdiene er bokstavelig talt hugget inn i stein, og forklart i en bok av Odd Reitan.

Men de siste ukene har slagordet «det enkleste er ofte det beste» blitt til at «det enkleste er å bryte loven».

Det er en dristig strategi av Rema 1000 når butikkjeden velger lovbrudd for å protestere mot at konkurrentene også utfordrer lovverket.

Nå er aksjonen over. Rema 1000 avslutter bruken av sperrebånd, og nøyer seg med å holde åpent i turistkommuner og for butikker som har under 100 kvadratmeters butikkareal.

-Det har ikke vært lett for oss å dra dette så langt. Men vi har sett det som helt nødvendig for å få nok fokus på saken. Vårt mål har hele tiden vært å få fokus på at våre konkurrenter bryter loven hver søndag og har gjort det i mange år uten at verken politikere eller politiet har grepet inn. Det har ikke hjulpet å foreslå endringer, deltatt i høringsrunder, klage i media eller anmelde til politiet, sier Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000.

 

 

Hun er likevel fornøyd med å ha oppnådd sine mål: - Når vi først gjorde det samme som våre konkurrenter, da ble det bråk, og ikke minst en politisk bevegelse mot en ny utredning av loven. Da har vi oppnådd våre mål.

Les pressemeldingen: Rema 1000 avslutter bruk av sperrebånd

Spørsmålet er hva de bevisste lovbruddene har gjort med Rema 1000s omdømme. Forbrukere flest er nok mest opptatt av om varene har rimelig god kvalitet og om butikkene er tilgjengelige. Men det er en risikosport å utfordre både Stortinget og norske lover slik Rema 1000 har gjort i denne saken.

Budskapet er litt vanskelig. Rema 1000 holder ikke åpent i protest mot søndagsstengning, men i protest mot at konkurrentene også holder åpent.

Grunnproblemet er en meningsløs lov som begrenser butikkene til å ha 100 kvadratmeter - et kompromiss som følge av at Stortinget ikke klarte å lande saken på en fornuftig måte. Loven sier ja til søndagsåpne butikker i typiske turistkommuner, men sier nei til at landets største turistkommuner - som Oslo - har søndagsåpent.

Det er altså ikke handel på søndag som er forbudt - men handel i butikker over 100 kvadratmeter, som ikke ligger i en turistkommune og som ikke er et hagesenter. Hvis motstanden er religiøst motivert, så er det altså stort rom for synd i ordnete former.

Hva mener du? Er det greit at Rema 1000 bryter loven som en protest, eller må de følge loven som alle andre og påvirke den på andre måter?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar