hits

Jungel av korrupsjon

kommentarer
kommentarer
Kommentarer
Brasils miljøvernminister Carlos Minch (t.v) ledet daværende statsmininster Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim inn i jungelen i Amazonas. (Foto: Scanpix/regjeringen).


 

Norge liker rollen som moralsk verdenspoliti, men har vært påfallende stille under opprullingen av korrupsjonsskandelen i Brasil.

Det er nesten ikke til å tro, men Norge gir altså milliarder av kroner i støtte til Brasil.

Landet har akkurat lagt bak seg fotball-VM (kostnad 115 milliarder kroner) og nå står OL for døren (nye 100 milliarder kroner).

Dette landet er altså blinket ut som hovedmottaker av norsk utvikingshjelp, siden daværende statsminister Jens Stoltenberg i 2008 lovet landet en milliard dollar i støtte for å redusere avskogingen i Amazonas.

Les saken: Stoltenberg gir en milliard dollar til regnskogen i Brasil

Hvordan har det gått?

Vel, fra starten sank avskogningen, men i 2015 økte den med 16 prosent.

Avskogingen falt kraftig i 2008, men er nå på vei opp igjen - til tross for milliarder av kroner fra Norge for å stoppe avskogningen. Kilde: Brasil og Amazonasfondet

I løpet av 2013 og 2014 ga Norge 4,6 milliarder til Brasil, eller tre og en halv gang mer enn vår støtte til Syria.

Omlag halvparten var støtte til å stanse avskogingen.

Les mer her: Norge gir milliarder til Brasil: - Det er ikke lett å nå ut i norsk presse med dette

Siden 2012 har avskogingen økt igjen, mens Norge har fortsatt å betale rundt en milliard kroner i året.

Intensjonen bak milliardene til Amazonfondet var bra, men pengene går til et gjennomkorrupt regime. 

Les Nett på sak: Norske milliarder til korrupte Brasil

Den såkalte «Operasjon Bilvask» har avslørt et gigantisk korrupsjonsnettverk der også norske selskaper er involvert, og korrupsjonsskandalen truer hele det brasilianske partisystemet.

Flere hundre ledende politikere og forretningsfolk er involvert, og det er snakk om over 20 milliarder kroner i bestikkelser.

Les mer her: Operation Car Wash - Operacao Lava Jato

Både tidligere president Luiz Inacia Lula da Silva og nåværende president Dilma Rousseff trues av etterforskning.

Les mer: Rousseff impeachment: How did Brazil get there?

Da Lula besøkte Norge i 2007, nektet han å svare på spørsmål om korrupsjon. Men han delte villig ut en god attest til Jens Stoltenberg: - Jeg anser Jens som  min venn og bror, uttalte den daværende brasilianske presidenten.

Brasils president Lula kalte Jens Stoltenberg for sin bror og sin venn under oppholdet i Oslo. (Foto: Regjeringen i Brasil).

I sin tale da Norge offentliggjorde milliardstøtten, returnerte Jens Stoltenberg de varme ordene, og hyllet Lula for de store økonomiske fremskrittene under hans ledelse.

Her er utdrag fra daværende statsminister Jens Stoltenbergs tale for president Lula, da Norge besluttet å gi landet en milliard dollar.

Mannen som den norske statsministeren hyllet i sin tale i 2008, skal nå etterforskes for sin medvirkning i milliardskandalen som ryster landet. Den brasilianske riksadvokaten vil ha etterforsket påstander om at det brasilianske arbeiderpartiet har finansert sine kampanjer med penger fra korrupsjon.

Les mer: Hvorfor Brasils Lula møtes av fersk korrupsjonsetterforskning

Mens hele Norge har vært opptatt av at DNB hjalp noen titalls ukjente nordmenn å opprette selskaper på Seychellene, har altså den norske staten betalt milliardbeløp til et gjennomkorrupt regime uten noe sterkt søkelys.

Tvert imot er det vedtatt at regnskogssatsingen ikke bare skal fortsette til 2020, men helt til 2030

Noen stor diskusjon om disse milliardene bidrar til å legitimere korrupte regimer, har jeg ikke registrert. I det hele tatt har Norge vært påfallende stille mens korrupsjonsskandalen i Brasil er avslørt og den ene politikeren etter den andre blir dratt inn.

Kanskje det kunne være en oppgave for Martin Kolberg og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite å finne ut hvordan det kunne skje, og hvor alle milliardene har tatt veien?

Hva mener du? Er det greit at Norge gir bidrag for å hindre avskogning i Brasil, eller bør vi holde oss langt unna korrupte regimer?

comments powered by Disqus