hits

Oljefondets moral koster 5.000 per person


Oljefondets sjef Yngve Slyngstad har tapt rundt 30 milliarder kroner på etiske regler fra politikerne. (Foto: Norges Bank).
 

 

Høy moral har kostet nordmenn 30 milliarder kroner av Statens pensjonsfond utland. Oljefondet får ikke investere i produkter som er fullt lov å selge i Norge.

Det er Financial Times som har regnet på de etiske tapene og over halvparten av tapet på 30 milliarder kroner kommer fra boikotten av tobakk-aksjer.

Avisen anslår tapet på tobakk til rundt 1,94 milliarder dollar, og Finansdepartementet sier at det svartelister selskaper som Philip Morris og Imperial Tobacco uavhengig av de finansielle konsekvensene. Til nå har altså tobakk-boikotten kostet rundt 16 milliarder kroner.

 

 

- Det er ingen planer om å vurdere å be fondet reinvestere i tobakksektoren, sier statssekretær Paal Bjørnestad.

Med andre ord: Norge boikotter tobakkaksjer, koste hva det koste vil. Ikke vil vi investere i kull, og nylig kom forslag om at Oljefondet skal ut av alle selskaper som er registrert i et skatteparadis (en rekke selskaper på Oslo børs er det).

Oljefondets moral sjekkes av Etikkrådet, som stadig anbefaler fondet å utelukke aksjer eller sette selskaper under observasjon.

Blant de utelukkede er verdens største gruveselskap, Rio Tinto, en rekke tobakkselskaper, verdens største handelskjede Wal-Mart Stores Inc. - samt selskaper som driver med kull.

Det store brasilianske oljeselskapet Petrobras er satt under observasjon.

Regnestykket til Financial Times viser at Oljefondet har gått glipp av rundt 30 milliarder kroner i verdistigning på denne måten. 

Her er listen: Utelukkede selskaper per 1. februar 2016

Siden sist er følgende selskaper anbefalt svartelistet:

Disse selskapene er anbefalt svartelistet i løpet av det siste året.

Det interessant er forskjellen i moral hos Oljefondet og Etikkrådet, og den norske staten.

  • Som kjent er nesten samtlige av de store norske halvstatlige selskapene involvert i ulike korrupsjonssaker.
  • Det er også et paradoks at tobakk er svartelistet samtidig som det er en helt legal vare i norske butikker.

Oljefondet krever altså høyere moral av andre, enn vi praktiserer selv.

Økonomisk øker enhver svartelisting risikoen for fondet (målt mot en referanseindeks av alle aksjer). Alternativet til svartelister er å åpne for investeringer i alle børsnoterte aksjer, selv om de driver med palmeolje eller kull. 

Det ville altså gitt 30 milliarder kroner mer i pensjons til fremtidens norske pensjonister - eller rundt 5.000 kroner per nordmann.

Høy moral er ikke gratis.

Hva mener du? Støtter du Oljefondets etiske standard, eller mener du at det er dobbeltmoral?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar