hits

Dette er ingen ny Utøya-rettssak


Massedrapsmannen fra Utøya er dømt, og skal sone sin straff. Rettssaken handler ikke om hva han gjorde eller hvorfor - men om hvordan han skal sone. (Foto: Scanpix).

 

Det er imponerende at pårørende og overlevende makter den viktige skillelinjen - rettssaken i Skien er ingen rettssak om Utøya. Det er en sak om soningsforhold.

Anders Behring Breivik er dømt for sine massedrap, ikke for sine meninger. Mange er i tvil om han er tilregnelig, men domstolen har funnet ham soningsdyktig. Alt dette ligger fast, selv om Utøya-drapsmannen har brukt sin juridiske rett til å prøve soningsforholdene for retten.

Taper han, kan han anke. Flere ganger. Og når tiden kommer for at han kan begjære seg løslatt, kan han føre rettssaker om det. Men uansett hva han finner på, vil han aldri få en omkamp om terrorangrepet på Norge. 

Anders Behring Breivik gjør nazihilsen, og er glattbarbert på hodet. 

Han erklærer seg som nazist og har sverget troskap til Quisling.

Javel, men det er ikke hva saken handler om. Og det er ingen grunn til å gi ham en talerstol for de forvirrrede holdningene.

Derimot vil en rettsstat som Norge alltid måtte lytte til og vurdere om massedrapsmannen har korrekte soningsvilkår, eller om de tenderer mot tortur.

Det er hva saken handler om. Ikke hva han gjorde på Utøya, eller hvilke standpunkter som lå bak handlingene.

At Norge kan gjennomføre en slik rettssak - og at de pårørende og overlevende håndterer det så rasjonelt - det er sivilsamfunnets nye seier over en mann som ville rive ned alt vår samfunn bygger på.

Han lykkes ikke på Utøya, og han vil ikke lykkes i Skien.


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar