hits

Skatteletter bør gå til de lavtlønte

Økonomiprofessor Steinar Holden ledet utvalget som nylig så på lønnsdannelsen og utfordringene for norsk økonomi. (Foto: Trond Martin Bærum, Finansdepartementet).

 

Finansminister Siv Jensen bør la formueskatten være, og heller kutte i skatt på arbeid.

På Stortinget går debatten om skatteletter eller ei - og ikke så mye om hva slags skatteletter som vil gi best effekt for økonomien.

Utspillet fra økonomiprofessor Steinar Holden bør være obligatorisk lesning: - - Det er et problem at insentivene til å jobbe ikke er så store for mange personer med de laveste lønningene. For en del personer er trygd et alternativ, og den økonomiske gevinsten ved å jobbe til lav lønn blir dermed ikke så stor, sier Holden til Nettavisen.


Les saken: Økonomiprofessor: - Kutt skatten for lavtlønnede

Det er to hovedgrunner til at forslaget er godt:

  • De som tjener dårligst har minst å tjene på å jobbe fremfor å gå på trygd.
  • Skatteletter til lavtlønte gir høyere ringvirkninger som vekst i personlig forbruk

Det burde dessuten være mulig å bli enig om på Stortinget, fordi de forener venstresidens ønske om en sosial skattepolitikk med høyresidens ønske om skatteletter.

Det kan være god grunner for å fjerne den særnorske formueskatten, blant annet å sikre norsk eierskap. Men som middel for å få fart på økonomien, er det tvilsomt. Der vil skatteletter til de lavtlønte treffe mye bedre.

 

 

I går la Statistisk sentralbyrå frem sine økonomiske utsikter. SSB tror at husholdningenes konsum vil falle fra 2,0 til 1,2 prosent fra i fjor til i år.

Dette er et nøkkeltall fordi økt forbruk betyr flere arbeidsplasser, og flere økonomer tror at SSB er for optimistiske.

- Jeg tror konsumveksten blir lavere, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Dagens Næringsliv. Han frykter at arbeidsledigheten vil fortsette å øke til 2017 og bli på over fem prosent.

Skatteletter til høytlønte og kutt i formueskatten gir mindre økt forbruk enn å senke skattene til de som har dårligst økonomi. Akkurat nå er de fleste økonomer enig i at regjeringen kan stimulere økonomien og bruke oljemilliarder til å hjelpe landet over nedgangsperioden. Dessverre er løsningen ofte økt offentlig forbruk, men erfaringen er at det er vanskelig å kutte i medgangsperioder.

Derfor er skatteletter til de lavtlønte et godt alternativ akkurat nå.

Hva mener du? Er du enig i at skatteletter til lavtlønte vil gi mer ringvirkninger enn lavere skatt for høytlønte og de rike, eller mener du at skatteletter er feil, uansett?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar