hits

Politikere er smartere enn folk flest


Den norske regjeringen - smartere blir det ikke. (Foto: Statsministerens kontor).
 

Flott at politikerne er smartere enn folk flest. Bare synd at de har så dumme velgere.

- En ting er sikkert: Politikere utgjør ikke et representativt utvalg av befolkningen. Gjennomgående er de mer utadvendte og mer intelligente enn gjennomsnittsbefolkningen, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg til Agenda Magasin.

Les saken: Politisk engasjement går i arv

Bladet utgis av Tankesmien Agenda, som ledes av Marte Gerhardsen, og støttes økonomisk av LO.

Og det er de lange linjene i politikken som blir dratt frem i denne artikkelen, eksempelvis tilbake til Einar Gerhardsen, som trekkes frem flere ganger i artikkelen.

Den etterlater ingen tvil om at vi andre skal være glade for at politikerne leder oss - ifølge den intervjuede psykologen viser en amerikansk undersøkelse at «politikere er mer motstandsdyktige, har bedre analytiske ferdigheter og har lettere for å sette seg inn i andres situasjon».

 

 

Artikkelen sier lite om politikken som blir vedtatt er like smart som politikerne som vedtar den, eller om politikken for eksempel blir eksponentielt smart på grunn av den åpenbart høye tettheten av smarte folk på Stortinget og i regjeringen. Altså at smart ganger smart blir smart i andre potens.

Men det er kanskje utenfor kompetansefeltet til psykologispesialisten som er intervjuet i Agenda Magasin.

I rettferdighetens navn skal det sies at psykologen bare snakker om politikernes genetiske egenskaper, og ikke nødvendigvis så mye om deres sosiale egenskaper. Mange vil innvende at man må ha hatt skoene på, for å kjenne hvor de trykker - altså at praktisk erfaring fra yrkeslivet gjør deg bedre i stand til å ta valg på andres vegne, enn å være en politisk broiler uten å ha vært innom det normale yrkeslivet.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning er ikke like sikker på at politikerne er så perfekte: - Jeg tror man kan finne lignende resultater uansett hva slags elitegruppe man ser på i samfunnet. Det er klart at politikere sikkert har mange positive egenskaper. De har klart å komme seg opp og fram i livet, og fått ledende posisjoner i samfunnet. Men den beskrivelsen gir kanskje et vel positivt bilde, fordi politikerne kanskje ikke er så forskjellige fra andre folk, sier han til Nettavisen.

Les saken: - Politikerne er mer intelligente enn folk flest

I samme retning teller kritikk som sier at politikerne blir en elite, beskyttet fra hverdagen til folk flest. De har sikre arbeidsplasser (i hvertfall fire år i slengen), stort sett vesentlig høyere lønninger enn de ville hatt i arbeidslivet, og lever og diskuterer i en beskyttet tilværelse.

For ikke å snakke om det store problemet - alle de dumme velgerne.

Hva mener du? Er politikere smartere enn folk flest, eller mangler de sunt folkevett og praktisk erfaring?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar