hits

Tyrkias president tåler ikke kritikk


Tyrkias president Recep Erdogan slår hardt ned på en kritisk og uavhengig presse. (Foto: Flickr).
 

Opprørspoliti raidet Tyrkias største avis og banket opp reportere. Dette er siste angrep i en serie mot pressefrihet i landet.

Angrepene på mediene kommer samtidig som EU har gjort seg mer og mer avhengig av Tyrkia for å få kontroll på flyktnings- og migrasjonsflommen.

Avhengigheten har gitt Tyrkias president Recep Erdogang blod på tann i sine angrep på det som er igjen av landets frie og kritiske presse.

 

Angrepet på Zaman virker nesten demonstrativt i sin timing. Politiet rykket inn i redaksjonslokalene samme dag som Erdogan møte EU-president Donald Tusk. Slik overtok den tyrkiske staten kontrollen over avisen Zaman, som har et opplag på 850.000 og er landets største.

De internasjonale reaksjonene er sterke, både fra EU, Russland og USA.

- I et demokratisk samfunn skal kritisk opposisjon oppmuntres, ikke bringes til taushet, sier en talsmann for Det hvite hus.

«En skammens dag for pressefrihet i Tyrkia», skriver organisasjonen Index on censorship, som har offentliggjort en underskriftskampanje signert en serie forskere og internasjonale reportere.

Les saken: Få en slutt på Tyrkias angrep på pressefrihet

Statens overtak kommer etter en kjennelse fra en tyrkisk domstol hvor avisen blir beskyldt for å stå i ledtog med den kurdiske organisasjonen PKK, som tyrkiske myndigheter mener er en terroristorganisasjon.

Tidligere er flere TV-stasjoner og andre aviser stengt. Felles er at mange av de uavhengige mediene har avslørt mistanker om korrupsjon i Erdogans nærmere sirkler, men etterforskningen ble stanset da sjefetterforskeren ble tatt av saken.

I dag trykker Zaman proregimeartikler, ifølge meldinger fra flere internasjonale nyhetsorganisasjoner - blant dem Newsweek.

 

Dagens utgave har en smilende tyrkisk president på front, og reaksjonene på Twitter er klare: - Det er som de levende døde. Zaman blir slaktet, og våkner opp som en zombie med halve hjernen, skriver Mark Bentley, tidligere sjef for Bloomberg i Tyrkia.

Sjefredaktør i Today's Zaman, Sevgi Akercesme, sier det slik: - Etter et brutalt overtak av Today's Zaman, aksepterte ikke den nye ledelsen vår siste utgave. Vi avviste sensur. Våre navn er fjernet fra avisen.

Et land som ikke aksepterer frie og kritiske medier er ikke et demokrati, og det er problematisk at Tyrkias president forsøker å utnytte flyktninge- og migrasjonskrisen til å oppnå nye fordeler fra EU. Drømmen er et EU-medlemskap, men den drømmen blir stadig fjernere etterhvert som regimet slår ned på opposisjonen.

Problemet er at EU er avhengig av et samarbeid med Tyrkia for å få kontroll med flyktningestrømmen, og stanse den økonomisk lukrative - men livsfarlige - menneskesmuglingen fra landet.

Også norske myndigheter her opptatt av menneskerettssituasjonen i Tyrkia, og har tatt det opp gjentatte ganger med tyrkiske myndigheter.

- Vi har lenge fulgt med og ser med bekymring på utviklingen for pressefriheten i Tyrkia, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Men samtidig har Norge omfattende økonomisk samhandling med landet, og årlig reiser rundt 400.000 nordmenn til Tyrkia på ferie.

Og det til et land som nå nærmer seg bunnplassering i pressefrihet, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar