hits

Menn er tre av fire asylsøkere


SVs Karin Andersen vil skrive brev til statsminister Erna Solberg for å unngå et oppblåst skremmebilde. 
 

I fjor kom det 12.500 enslige menn som asylsøkere til Norge, mot 5.500 året før. Dette er hovedpoenget selv om statsminister Erna Solberg var upresis i en muntlig spørretime på Stortinget.

Aftenposten og Bergens Tidende påpeker i dag at Solberg tok feil da hun hevdet at andelen enslige unge menn økte. Men hun har altså helt rett i at antallet økte sterkt.

Det hun sa i Stortinget var: «Det som er spesielt akkurat nå, er at det er relativt mange menn uten familie som kommer, og det er en større andel enn tidligere. Det kan antyde at det blir flere søknader om familiegjenforening».

Som avisene påpeker falt andelen enslige unge menn fra 65 prosent til 53 prosent av asylsøkerne.

Men en nesten tredobling av asyl-tilstrømningen gjør likevel at antallet enslige unge menn økte enormt, slik at det åpenbart er en mulighet for flere søknader om familiegjenforening - og det er hovedpoenget til statsminister Erna Solberg.

Det kom faktisk flere enslige menn som asylsøkere til Norge i 2015, enn det totale antallet asylsøkere året før.

Miljøpartiet De Grønnes talsmann Rasmus Hansson er sterkt kritisk: - Denne typen feilinformasjon fra statsministeren ligner for mye på skremselspropaganda og er nettopp det som ødelegger for det brede, flyktningpolitiske samarbeidet statsministeren stadig etterlyser, sier han til Aftenposten og Bergens Tidende.

Og SVs Karin Andersen vil sende et skriftlig spørsmål om saken til statsministeren: - Vi trenger en klargjøring slik at tallgrunnlaget er korrekt og ikke oppblåst og vinklet for å skape et skremmebilde, sier Andersen til Bergens Tidende.

Et tips er å oppsøke de utmerkede nettsidene til Utlendingsdirektoratet.Der finnes et vell av fakta.

  • Ser vi på hele 2015, søkte 31.145 mennesker om asyl i Norge. 
  • Av disse var 23.930 menn, mot 7.215 kvinner.
  • Mennene var altså i stort overtall - 77 prosent av asylsøkerne var menn.
  • Og bare en tredjedel av asylsøkerne hevder å komme fra Syria.

Faktisk kom det flere gutter under 18 år enn kvinner og jenter i alle aldre tilsammen.

Unge menn og gutter fra Afghanistan er den dominerende gruppen.

Her er fakta: Asylsøknader etter statsborgerskap, aldersgruppe og kjønn 2015

Den angivelige feilinformasjonen er en sak som fort blåser over, selv om SVs Karin Andersen vil skrive brev og be om svar. Allerede i går innrømmet Solberg feilen, og skriver at «det korrekte er at antallet enslige menn som kommer til Norge økte, mens andelen sank».

Og det må være hovedpoenget. Både i 2015 og til nå i 2016 er menn i stort overtall blant asylsøkerne som kommer til Norge. Svært mange av dem kommer hit uten familien, og historien viser at mange av dem vil søke om familiegjenforening. Dermed bør vi forberede oss på at mange av dem som kom til Norge i 2015 vil forsøke å få med seg familien etterhvert.

Spørsmålet er hvordan Stortinget og regjeringen vil forholde seg til det.

Hva mener du? Hvor alvorlig er feilen statsminister Erna Solberg gjorde i Stortinget?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar