hits

«Odins soldater» skaper utrygghet


Svarte hettegensere, norrøne symboler og begrepet soldat skaper utrygghet. (Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix).
 

 

Innvandringsminister Sylvi Listhaug har helt rett - «Odins soldater» har ingenting i gatene å gjøre.

For å begynne med en erkjennelse på vegne av pressen: Vi har gitt miniatyrgruppen «Odins soldater» mye mer oppmerksomhet enn de fortjener. Folk flest gir stort sett blaffen i den selvoppnevnte borgerverngruppen, den er ikke en gang inne på topp 100 over de mest søkte ordene i Norge, ifølge Google Trends.

Sjekk selv: Google Trends i Norge

Gruppens offisielle formål er å bidra til trygge gater, men de bidrar til en følelse av utrygghet. 

  • Svarte hettegensere med norrøne symboler og norske flagg signaliserer høyreorientert nasjonalisme.
  • Dette inntrykket forsterkes når selvjustisgruppen velger å kalle seg for «Soldiers of Odin».

- De har ikke noe i gatene å gjøre. Det er politiet som skal holde tryggheten oppe for norske borgere når vi ferdes ute, og det er politiet som skal ha den rollen, sier Sylvi Listhaug til VG.

Les saken: Listhaug: «Odins soldater» har ingenting i gatene å gjøre

I et intervju med Dagbladet hevdet en talsmann for gruppen at en undersøkelse i Nettavisen viser at de har støtte fra 70 prosent av befolkningen. Det er for det første uriktig - Nettavisen har ikke hatt en slik nettavstemning. Derimot har vi spurt leserne om slik gatepatruljering bør være forbudt, og om leserne føler seg mer eller mindre trygge av det.

Viktig: Leserundersøkelser er i beste fall en temperaturmåler hos leserne som er innom akkurat den artikkelen. Det er et skjevt utvalg, og svarprosentene påvirkes av hvem som velger å stemme. Derfor sier ikke resultatene noe om hva folk flest mener. For øvrig viser den siste leseravstemningen at 57 prosent av de som har stemt vil nekte både «Odins soldater» og «Allahs soldater» å patruljere norske gater.

 

 

«Odins soldater» er en miniatyrgruppe som ikke betyr noe som helst for den reelle tryggheten i norske gater, men det kan likevel skape uhygge og utrygghet hos den vanlige gategjenger når en gruppe menn i svart hettegensere patruljerer. Hvis «Odins soldater» virkelig vil skape trygghet i gatene, så kan de ta av seg genserene og oppføre seg som vanlige medborgere.

Det er nok nå.

Hva mener du? Trenger vil selvjustisgrupper i Norge, eller er dette bare et PR-stunt for noen små miljøer?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar