hits

Gullalderen er over i norsk økonomi


Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler at gullalderen er over, og at vi kan vente oss magre lønnsoppgjør. (Foto: Norges Bank).

 

Sentralbanksjef Øystein Olsen forbereder oss på en hestekur.

Få store nyheter, men en relativt pessimistisk tone, preger årstalen til Norges Bank-sjefen: - Etter to tiår som kan beskrives som en gullalder, er norsk økonomi på vei inn i en krevende periode. Vi har hele tiden visst at en langvarig oljedrevet oppgang en gang måtte ta slutt, enten fordi aktivitetsnivået er over toppen, eller som følge av et oljeprisfall. Nå er vi der, sa Olsen i årstalen.

Folk flest kan forvente følgende:

  • Lave renter i lang tid fremover
  • Lave lønnsoppgjør i flere år
  • Høyere ledighet og omstilling.

For første gang vil vi tappe Oljefondet, Øystein Olsen tipper for rundt 80 milliarder kroner i år. 

For første gang tapper vi Oljefondet mer enn vi skyter inn av ny kapital.

 

Samtidig begynner Norges Bank å miste tørt krutt i form av rentekutt. Når renten nærmer seg null, blir lite sendt videre til bankkundene.

Sentralbanksjefen ser farer ved å kutte renten til under null, såkalt negativ styringsrente.

- Virkningen av negative styringsrenter på økonomien kan komme gjennom lavere bankrenter og svakere valutakurs. Det er velkjente kanaler. Men effekten av nye rentekutt kan svekkes når renten kommer under null, sier Øystein Olsen.

Sentralbanksjefen frykter at Oljefondet er over toppen, og advarer mot å øke pengebruken. Samtidig varsler han en økonomisk hestekurs for mange av oss - blant annet flere år med lave lønnsoppgjør, i tillegg til kronefallet som har gitt alle nordmenn mindre kjøpekraft i utlandet.

- Skal forbedringen av konkurranseevnen vare ved, må norske lønnstakere være forberedet på flere lønnsoppgjør uten vesentlig bedring i kjøpekraften. Det vil gjøre det lettere å bygge opp en større konkurranseutsatt sektor utenom oljevirksomheten. På sikt gir det flere levedyktige arbeidsplasser.

Den gode nyheten er at kronesvekkelsen allerede har nullet ut ti år med norsk kostnadsvekst overfor utlandet.

Kronesvekkelsen har styrket norsk konkurransekraft og nullet ti år med særnorsk prisvekst. 

Som vanlig vil nok de fleste økonomer nikke samtykkende til sentralbanksjefens oppsummering. Alt er ikke galt. Det positive er at Norge har vært fornuftig i å forberede oss mot dårligere tider ved å spare oljepenger i Statens pensjonsfond - samt at bankene har brukt gullalderen til å styrke egenkapitalen, og rustet seg mot uvær.

Uenigheten vil gå på om det er riktig å holde igjen pengebruken nå, eller om finansminister Siv Jensen tvert imot bør gi gass - enten ved å øke offentlig pengebruk, eller ved å gi skatteletter for å stimulere til mer privat forbruk. 

Det blir økonomisk ruskevær, men Norge står relativt stødig.

Som Stabæk-supporter har Øystein Olsen gjort det til en vane å avslutte årstalen med fotballklubbens slagord: Alltid. Uansett.

Dessverre for sentralbanksjefen er nok gullalderen over, både for Stabæk og for Norge.

Om ikke for alltid.

Hva mener du? Har sentralbanksjefen  rett i at vi får tøffere tider, eller er han for pessimistisk? Og hva bør politikerne gjøre - holde fingrene unna, sette ned skattene eller øke offentlige utgifter?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar