hits

Gode oljenyheter for vår økonomi


Endelig gode nyheter for oljeminister Tord Lien: Fortsetter oppgangen, vil Norge tjene 25-30 milliarder kroner i året. (Foto: Olje- og energidepartementet).

 

Saudi-Arabias mektige oljemininster Ali al-Naimi rører på seg for å få opp oljeprisen.

Oljeprisen øker kraftig på nyheter om at Saudi-Arabia og Russland skal møtes for å finne tiltak for å øke oljeprisen.

Ifølge hemmelige kilder av Bloomberg Business skal Ali Al-Naimi møte sin russiske motpart Alexander Rovak i Qatars hovedstad Doha. Også Opec-medlem Venezuela skal være med på møtet.

Les saken: Saudi, Russian Oil Ministers Plan talks in Doha Tuesday

- Bak-kanalen som Qatar står for, har vært til sted en stund, sier sjefanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects Ltd. i London til Bloomberg.

Nyheten fikk oljeprisen til å gå rett opp to dollar, og den er nå over 35 dollar per fat.

Følg med her: Oljeprisen

Det brutale fallet i oljeprisen fikk fart da Opecs oljeministre nektet å kutte produksjonen på sitt møte i november 2014.

Les saken: Dramatikk senker oljeprisen


Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi (i midten, med grått hår og briller) er den mektigste mannen i oljeverdenen. Nå forsøker han å få opp prisen. (Foto: Gunnar Stavrum, Nettavisen).

 

For et land som Saudi-Arabia er det flere hensyn å ta:

  • Blir oljeprisen for høy, kommer nye produsenter som amerikanske skiferoljeprodusenter inn i markedet.
  • Blir oljeprisen varig høy, blir nye energiformer konkurransedyktige.
  • På den annen side: Blir oljeprisen for lav, går Saudi-Arabia med store underskudd.

I tillegg spiller olje en viktig rolle i maktkampen i Midt-Østen. Iran og Saudi-Arabia er erkefiender, og begge kan ha interesse av å «sulte ut» motparten. Dessuten kommer spørsmålet om verden er tjent med at Russland får mer økonomisk styrke fra en høyere oljepris.

 

Selv om oljekartellet Opec omfatter de største oljeprodusentene, så har Opec-landene til nå nektet å ta regningen ved produksjonskutt. Skal oljeprisen opp, må også andre oljeprodusenter - som Norge - bidra i kuttene, har vært Opecs linje.

Samtidig slåss organisasjonen for å få alle landene til å opptre samlet, slik at ikke land som Nigeria og Venezuela sniker seg unna produksjonskutt. Nettopp denne indre disiplinene har vært Opecs achilleshæl de siste årene.

Neste Opec-møte er i Wien i juni.


Oljeprisen de siste fem årene. Den lå stabilt høyt til sommeren 2014, men så falt den dramatisk. De siste ukene har oljeprisen økt igjen. (Kilde: Euroinvestor).

Den 20. januar var oljeprisen rekordlave 28,4 dollar. Nå har den steget syv dollar til 35,2 dollar per fat.

Det er godt nytt for norsk økonomi, men ennå er det langt igjen.I Nasjonalbudsjettet for 2016 la regjeringen til grunn en oljepris på 440 kroner, mens den i dag ligger på 303 kroner per fat.

Likevel: De siste ukenes oppgang innebærer en prisøkning på olje på rundt 60 kroner.

Hvis det blir en varig prisøkning, betyr 60 kroner høyere oljepris rundt 27 milliarder kroner mer i statskassen enn da det så som mørkest ut.

Det er penger det også.

Så Norge har alt å tjene på gode nyheter fra Doha, Qatar.

SISTE: Russland og Saudi-Arabia er enige om å fryse oljeproduksjonen på nivået fra januar. Det er i så fall første gang på lang tid at Saudi-Arabia har gått med på å bidra til å redusere overskuddet av olje gjennom lavere produksjon - om enn på litt sikt.

Hva mener du? Kan vi håpe på økte oljepriser igjen?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar