hits

Opp som en løve, ned som skinnfell


Martin Kolberg (Ap) og Stortinges kontroll- og konstitusjonskomité gikk opp som en løve, men landet som en skinnfell.

 

Først i går kveld ga Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité opp saken mot samferdselsmininster Ketil Solvik-Olsen.

I nesten to måneder har Martin Kolberg raslet med sablene for å «ta» Solvik-Olsen for hans fjerning av departementets kommunikasjonssjef.

Men i går ble det klart at Arbeiderpartiet står alene i saken.

- Jeg kan ikke gjøre noe mer med dette i denne runden, sier Martin Kolberg til Nettavisen.

Les saken: Avslutter saken mot Ketil Solvik-Olsen

Dermed gikk det som jeg spådde i denne bloggen for fjorten dager siden: Saken er død, Martin Kolberg

Etter min mening skulle saken aldri vært behandlet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

At en statsråd finner en smidig løsning på samarbeidsproblemer med en embedsmann, er ingen sak for Stortinget.

Særlig ikke når det viste seg at det var store sprekker i påstanden om at fjerningen var politisk motivert.

Les Nettavisen mener: Her er e-posten som kan «frikjenne» Solvik-Olsen


Denne e-posten viser at statssekretær Reynir Jóhannesson (Frp) selv ville ta den politiske kontakten lokalt - og dermed forhindre at kommunikasjonssjef Anne Marie Storli ble involvert i partipolitikk, slik det opprinnelig ble påstått. (Montasje: Nettavisen).

 

Når saken først ble satt i gang, er det bra at flertallet i Kontroll- og konstitusjonskomitéen sa stopp. Det har vært en uskikk over flere år at mindretallet bruker komiteen til partipolitikk for å «plage» statsråder. Som regel starter sakene dramatisk, men ender i kritikk.

Men akkurat denne saken luktet partipolitikk fra første stund. Både Martin Kolberg og Senterpartiets Marit Arnstad var svært aktive og bygget hele sin retorikk på en nokså ensidig fremstilling av konflikten mellom statsråden og kommunikasjonssjefen.

Slik saken nå ender, har den nesten bare tapere. Samferdselsmininsteren har brukt to måneder på en sak som koker bort i kålen. Stortingets viktige kontroll- og konstitusjonskomité har tapt prestisje og respekt. Og ekspedisjonssjef Anne Marie Storli har fått konflikten med sin egen arbeidsgiver brettet ut offentlig, når den egentlig ble løst med en frivillig avtale mellom partene om permisjon og midlertidig arbeid i Vegdirektoratet.

Dagens Næringsliv var i sin fulle rett til å brette ut saken. En konflikt mellom en statsråd og en embedsmann har naturlig nok offentlig interesse. Men Martin Kolberg og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité lot seg friste til å forsøke å gjøre mer ut av saken enn den inneholdt, og det endte med et mageplask.

Slik går det når man fristes til å gjøre politikk ut av kontroll med konstitusjonelle spørsmål.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar