hits

Norge må stenge russergrensen


Utenriksminister Børge Brende møtte en knyttet neve hos russiske myndigheter. (Foto: World Economic Forum).

 

Når Russland nekter å ta tilbake 4.700 asylsøkere, viser det at Norge må praktisere en streng grensekontroll og avvise nye asylsøkere på grensen.

I går kom nyheten om at Russland bare aksepterer å ta tilbake mellom 200 og 300 av flyktningene og migrantene som kom over Storskog i fjor.

Russland vil bare ta imot de personene de anser har lovlig opphold - og krever at de returneres med fly.

Ifølge den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har asysøkerne som har dratt til Norge, brutt russisk lov. Han viser til at de kom til Russland for å besøke slektninger eller jobbe - ikke for å dra til Norge.

- Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake, sa han.

Det er uklart hvorfor Russland velger denne harde linjen, men det har vært spekulert i at landet ønsker å hevne seg på EUs straffetiltak etter Ukraina-konflikten, og at det ikke tjener Russlands interesser å lette asylflommen inn til Europa.

Motivene til Russland kan vi ikke gjøre så mye med, men landets knallharde holdning må føre til en tilsvarende politikk fra norsk side:

Norge må fortsatt nekte innreise fra Russland til alle som ikke har Schengen-visum.

Slik bør Norge avvise potensielle asylsøkere før de kommer inn i Norge.

Det står fast at Norge anser Russland for å være et trygt tredjeland, og det er liten tvil om at Russland har et større ansvar for konfliktene som har skapt de store flyktningstrømmene fra land som Afghanistan og Syria. Det er ikke urimelig at landet selv håndterer flyktninger som har kommet seg inn i Russland.

Sist uke kom det bare 63 asylsøkere til Norge. Det har noe med vinterværet å gjøre, men trolig også at grensene i Europa etterhvert er stengt for migransjon.

Akkurat nå kommer det ikke asylsøkere til Norge via Storskog, og vi må sørge for at det fortsetter slik når været blir varmere.

Russland kan ikke fortsette å skyve de økonomiske konsekvensene av flyktninger på russisk grunn over på Norge.

Hva mener du? Er det rimelig at Russland nekter retur, eller bør vi stenge grensen som en konsekvens av russernes urimelige posisjon?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar