hits

SV forlater splittet Ap


I sin tale på dagens landsstyremøte ville ikke SV-leder Audun Lysbakken love noe rødgrønt regjeringsalternativ før stortingsvalget til neste år. (Foto: SV).

 

SV-leder Audun Lysbakken vil bryte ut av det rødgrønne samarbeidet. Asylpolitikken splitter norsk venstreside.

Da mange observatører begynte å ta det for gitt at statsminister Erna Solberg ville falle ved valget i 2017, kom flommen av asylsøkere og snudde opp/ned på det politiske kartet.

I løpet av 2015 falt den rødgrønne alliansen fra Stoltenbergs regjering fra 53,5 til 40,5 prosents oppslutning, ifølge nettstedet Pollofpolls.no.

Nå sprekker alliansen: - Vi forplikter oss til å felle den borgerlige regjeringen, men vi kommer ikke til å gå til valg på en avtale med Arbeiderpartet og Senterpartiet, men på en avtale med velgerne, sier Audun Lysbakken i sin tale til SVs landsstyre, ifølge Klassekampen.

Les saken: Nekter å være støttehjul

SV vil altså bidra til å felle en borgerlig regjering, men ikke garantere noen ny rødgrønn regjering.

Nestleder Snorre Valen sier at han er bekymret for at det ikke finnes noe tydelig alternativ til den sittende regjeringen for valget i 2017: - Det skremmer oss, ikke bare fordi det utgjør en trussel for oss; det er en trussel mot muligheten for å velte dagens regjering, sier Valen til Klassekampen.

 

I Arbeiderpartiet går det også hardt for seg. Partiet har blitt en mikroversjon av flyktningdebatten som går i hele befolkningen. Dagens Ap rommer alt fra de sterkt restriktive (som støtter Sylvi Listhaugs linje) til de mer liberale, som ligger nærmere SV.

VG skriver at rundt 10 personer gikk på talerstolen på møtet i stortingsgruppen og kritiserte partileder Jonas Gahr Støres angivelige omfavnelse av Sylvi Listhaugs asylinnstramminger. 

Men hvem bryr seg om Audun Lysbakken og SV - et parti som har nok med å krype over sperregrensen på 4,0 prosent?

Svar: Alle som ønsker seg en rødgrønn regjering.

Fordi: Uten SV vil ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet få flertall på Stortinget.

Og uten SV kan ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre bevege Arbeiderpartiet mot høyre for å friste sentrumsvelgerne uten å risikere å tape store velgergrupper.

2015 ble året da de to borgerlige regjeringspartiene klarte å skape et bedre samarbeidsklima med støttepartiene Venstre og Kristelig folkeparti. Det gikk rimelig bra under statsbudsjettbehandlingen, men flyktningpolitikken er vanskelig for sentrum/høyre også. 

Med stigende arbeidsledighet, lave oljepriser og mørke økonomiske skyer for industrien er det nesten naturstridig at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har sluppet så billig på gallupene. Asylpolitikken og splittelsene på venstresiden er hovedforklaringen på det, og slik det ser ut akkurat nå kommer den saken til å dominere norsk politikk i lang tid fremover.

Med en splittelse internt i Arbeiderpartiet og et ustøtt støttehjul til venstre er ikke veien like rett frem for Jonas Gahr Støre til statsministerkontoret.

Hva tror du? Fortsetter krangelen på venstresiden helt frem til stortingsvalget i 2017, eller vil de fremstå med klare alternativer til den sittende regjeringen?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar