hits

Kan damer både vaske og tenke?


Cathrine Sandnes, som leder venstresidens tenketank Manifest Analyse, blir kritisert av Klassekampen for å ha hushjelp. (Foto: Manifest Analyse).

 

Kan kvinnelige ledere tenke og vaske samtidig? Nei, hvis vi skal tro Klassekampen.

Det har blitt en hard diskusjon blant feminister på venstresiden etter at Klassekampen på lørdag slo opp at de kvinnelige ledere for tre «tenketanker» alle har hushjelp: - Tenker mens andre vasker, var tittelen på forsiden.

Dermed slår Klassekampen tre fluer i en smekk, i det som må kalles et Kinderegg av fordommer:

  • Hushjelp gir kvinnene i hjemmet fri til å tenke (hva med mennene?)
  • Vask er så sløvt at man slett ikke kan tenke når man gjør husarbeid.
  • Det er mindreverdig å arbeide med tjenesteyting i hjemmene.

- Jeg tjener 580.000 kroner i året, og betaler 250 kroner pluss moms for hushjelp. Det er min prioritering, og det har ikke Klassekampen noe med, sa Cathrine Sandnes i en debatt på Dagsnytt18 mandag ettermiddag.

Det verste med Klassekampens oppslag er at det gjør det til noe moralsk tvilsomt å kjøpe tjenester i hjemmet.

Det er å snu moralen på hodet, og vil i praksis bety enda flere arbeidsledige i årene som kommer.

Frafall fra norsk skole og innvandring gjør at Norge får stadig flere ufaglærte. Finnes det ikke jobber for disse, vil de ende opp som arbeidsledige eller på trygdebudsjettet.

Sånn sett gjør familiene til Kristin Clemet, Marte Gerhardsen og Cathrine Sandnes et riktig valg ved å kjøpe tjenester som vaskehjelp.

De tre kvinnene - og deres menn - skaper større verdier ved å jobbe mer for Civitia, Agenda og Manifest - enn ved å bruke de samme timene til å vaske.

Og ufaglærte som vasker, gjør hagearbeid eller leverer pizza på døren bidrar til verdiskapning.

Både samfunnet og de impliserte tjener på kjøp av tjenester i hjemmene.

 

At kjøp av tjenester varierer etter inntekt, er helt naturlig. Tjener du dårligere, vil det ikke lønne seg å kjøpe tjenester - naturlig nok.

Dette fremkommer også av undersøkelser fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO): - SIFOs tall viser at det i all hovedsak er familier med en husholdsinntekt på 1,4 millioner kroner eller mer som bruker penger på hverdagstjenester i hjemmet, skriver instituttet.

Det mest populære er levering av takeaway, fulgt av vedlikehold av klær, datahjelp, husvask og hagearbeid.


Hjemmelevering av mat, vedlikheold av klær og datahjelp er mest populært å kjøpe. (Kilde: SIFO)).

 

Tilbake til de tre kvinnene Klassekampen blinket seg ut. Så vidt jeg vet er de gift med henholdsvis avdelingsdirektør Erik Dugstad i Olje- og enerigdepartementet (samt Ap-politiker), stortingsrepresentant Michael Tetzchner (Høyre) og Aslak Sira Myhre, som er direktør for Nasjonalbiblioteket.

Kanskje Klassekampen kan lage en oppfølger om disse tre - om hvor hyggelig det har blitt hjemme, nå som konene slipper å gjøre husarbeid?

Hva mener du? Er det moralsk eller umoralsk å leie vaskehjelp hjemme?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar