hits

Hagen dreper «Brustadbua»

 


Matmilliardær Stein Erik Hagen lanserer nettstedet som kan ødelegge for søndagshandel-motstanderne. (Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix).

 

Nå starter matmilliardær Stein Erik Hagen nettbutikken som kan begrave «Brustadbua» en gang for alle.

Norge har 549 søndagsåpne butikker, og matutvalget er etterhvert så brukbart at Rema 1000 har gått med målebånd hos konkurrentene og anmeldt dem til politiet.

Kjernen er om butikkene har over 100 kvadratmeter, og om det er lov å hente varer på bakrommet.

Dette kan være en komisk og historisk krangel om kort tid, for nå lanserer Rimi-gründer Stein Erik Hagen en nettbutikk som leverer matvarer på søndager.

Ifølge den daglige lederen skal de begynne med 3.000 varer (altså litt mindre enn en stor norsk matbutikk), men planen er å utvide til 20.000 varer.

Les saken: Hagen åpner ny matbutikk til uken

Hva skal politikerne da gjøre?

Innføre en lovbegrensning som sier at det nye nettstedet ikke kan ha mer enn 1000 pixler (billedpunkter) for å finne en like dum løsning digitalt som de har vedtatt for de fysiske butikkene?

Forslaget om å fjerne forbudet mot søndagsåpent var en stor sak før lokalvalget i høst. Høyre og Fremskrittspartiet vil fjerne forbudet, mens Kristelig Folkeparti stritter imot, og Venstre støtter KrF.

Saken er fortsatt «under behandling»  i Kulturdepartementet. Den norske Kirke og fagbevegelsen er imot. Den hellige/uhellige alliansen er opptatt av søndagsfred og av å skjerme arbeidstakere fra å jobbe. NHO er også imot å fjerne forbudet, sannsynsligvis fordi butikkeierne frykter for sine overskudd.

Les mer her: Høring - forslag om endringer i helligdagsloven for å tillate søndagsåpne butikker

Les Nettavisen mener: Politikerne sier nei til 20.000 arbeidsplasser

Men nå kommer altså Stein Erik Hagen inn som en Über eller Airbnb og kaster en håndgranat inn i diskusjonen.

Utspekulert nok vil Hagens netthandleri ha utleveringssteder som er på under 100 kvadratmeter, så de er innenfor lovteksten. Og de står det ingenting om hvor stort lager det er lov å ha. Vi kan altså få en søndagshandel som gir folk varer med færrest mulig ansatte.

Så flott i et land som snart har 130.000 arbeidsledige og skrikende mangel på arbeidsplasser av denne typen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar