hits

Seksuell hets er et kjent fenomen


Lappen som ble funnet på en av de mistenkte etter overgrepene i Køln, tyder på at trakasseringen var planlagt. 

 

At enkelte arabiske menn samarbeider om seksuell trakassering av kvinner på offentlige plasser, er et kjent fenomen.

Nyhetene om seksuelle overgrep i Köln og Stockholm har sjokkert mange, men en artikkel i den anerkjente tyske avisen Welt am Sonntag forteller at dette er et utbredt fenomen i den arabiske verden, kjent som «taharrush gameâ» - eller trakasserings-spillet.

Les saken: Das Phänomen "taharrush gamea ist in Deutschland ankekommen

(Du kan lese saken i grov oversettelse til norsk her).

At menn samarbeider om seksuell trakassering ble kjent blant annet fra den arabiske våren og de enorme folkemengdene på Tahir-plassen.

Jeg har hørt lignende historier fra norske kvinner på ferie i arabiske land, og de varierer fra uskyldig flørting, til mer pågående oppmerksomhet og over til regelrett tafsing og det som må karakteriseres som seksuelle overgrep.

En forteller om en opplevelse i basaren i Istanbul, hvor hun gikk kledt som en norsk turist i shorts og t-skjorte. Plutselig opplevde hun at menn, åpenbart koordinert, stimlet mot henne samtidig, og en av dem tok henne på brystene.

Den feministiske bloggeren Suzanne Aabel skriver det mange har opplevd på sin Facebook-side:

 

Denne deilige opplevelsen hadde jeg i Paris. Skitne hender overalt. Traume.

Posted by Suzanne Aabel on 5. januar 2016

Nettstedet Jadaliyya.com, som er en uavhengig publikasjon laget av Arab Studies Institute, skriver om seksualisert vold i Egypt: - Vold mot kvinner på tverst av historiske, kulturelle og nasjonale skillelinjer, fortsetter å være en sosial akseptert praksis, om ikke en norm.

- I Egypt er seksuell trakassering utbredt og berører livene til flertallet av kvinner, uansett om det er på gaten, på kollektivtransport, på arbeidsplassen, på supermarkedet eller politiske demonstrasjoner.

Les artikkelen her: Seksuell vold i Egypt. Myter og virkelighet

Viljen til å drive med seksuell trakassering av kvinner henger nødvendigvis sammen med et diskriminerende kvinnesyn og et forkvaklet forhold til seksualitet. Det er nærliggende å forklare det med religiøs undertrykking av normal seksualitet i arabiske, islamske land. 

Om ikke det er et uttrykk for en spesiell religion, så kan det være en følge av religionens klamme hånd over samfunnslivet og borgerne.

Det mest oppsiktsvekkende med hendelsene i Stockholm og Köln er ikke bare at de fant sted, men politiet og medienes bevisste fortielse av det som skjedde.

Les også Erik Stephansens blogg: Vem kan man lita på?

Sosiolog Kjetil Rolness sier det slik på Facebook:

Og nå: Noen vise ord fra Pål Norheim:"I DAG FØLER JEG BEHOV FOR å rette en spesiell takk til tysk og svensk politi...

Posted by Kjetil Rolness on 10. januar 2016

Seksuell trakassering er et alvorlig lovbrudd i Norge, i likhet med en rekke andre straffebestemmelser som slår ned på ikke-gjensidig seksuell aktivitet eller overgrep.

Å samarbeide om slike handlinger er straffeskjerpende fordi det er så bevisste krenkelser av ofrene.

Heldigvis kjenner vi foreløpig ikke til omfattende tilfeller av «taharrush gameâ» her i landet, men det er et illevarslende tegn at både Stockholm og Köln har opplevd fenomenet på nært hold.

 

Hva mener du om de nylige sakene i Köln og Stockholm? Er sakene oppblåst av mediene i ettertid, eller ble de dysset for mye ned i starten?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar