hits

Islam-debatt gir rasisme-anklager

kommentarer
kommentarer
Kommentarer


Sjefredaktør Stépane Charbonnier hadde akkurat skrevet et manifest mot venstresidens unnvikelser mot islamkritikk, da han ble skutt og drept. Nå blir manifestet utgitt i Danmark.

 

Skaper høyresidens islam-kritikk rasisme, eller er det tvert imot venstresidens forsvar for islam som er rasistisk? 

Sjefredaktør Stéphane Charbonnier hadde akkurat fullført et manifest om ytringsfrihet da han ble drept i terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

Manifestet er et knallhardt oppgjør med venstresidens unnvikelser av å kritisere islam, og den drepte sjefredaktøren mener at forsvaret for islam i virkeligheten er rasisme.

- Det er på høy tid at vi får satt en stopper for denne ulekre paternalismen, som de hvite «venstreorienterte» borgerlig-intellektuelle legger for dagen i deres forsøk på å menge seg med «de stakkars fattige og underutdannede», skriver Stéphane Charbonnier, kjent som signaturen Charb.

Les saken: «Venstrefløyens islam-forsvarere er også rasister».

Dette synet får kraftig motbør av sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen, som slår tilbake mot kritikerne i dagens Aftenposten.

I en større debattartikkel hevder han at det tvert imot skrives mye kritikk mot salafisme, voldelig islam og terrorisme - og han påpeker at de fleste ofrene for voldelig islamisme selv er muslimer.

Hylland Eriksen tar også et oppgjør med merkelappene som venstresiden har fått i debatten, i denne ironiske selv-presentasjonen:  - Jeg uttaler meg utelukkende på egne vegne, som mangeårig ryggesløs multikulturist og naiv kulturrelativist, i senere år landsforræder og nå også velkomstkomiteen for den godhetstyrraniske maren som for tiden rir dette landet, skriver Hylland Eriksen.

Sosialantropologen gir også en klar melding til Hege Storhaug: - Forfatteren av en mye solgt bok mot islam gikk nylig inn for å avskaffe religionsfriheten i landet, riktignok bare for muslimer. Kanskje et slikt virkemiddel ville fått bukt med islam her (skjønt det er lite sannsynlig), men det ville neppe hatt stor betydning for den globale spredningen av konservative og bokstavtro former for islam, skriver Thomas Hylland Eriksen.

Thomas Hylland Eriksen svarer Bård Larsen. "Jeg uttaler meg utelukkende på egne vegne, som mangeårig ryggesløs...

Posted by Erik Tornes on 7. januar 2016

Sosialantrologen og sjefredaktøren er ikke like kritiske til islam, men hovedforskjellen er uenighet om hvordan man best påvirker de mest konservative muslimene - og de som påvirkes av dem.

Felles for både høyresidens islam-kritikere og venstresidens islam-forsvarere er at «rasismekortet» sitter løst.

Mitt syn er at hverken kritikk av en religion eller forsvar for en religion er rasitisk.

Charlie Hebdos virkemiddel er hån og satire, sosialantropologen tror på dialog og «at vi likevel kan forstå hverandre ganske godt, dersom vi møter hverandre med medmenneskelighet og et åpent sinn».

 

- Derfor er bekjempelse av diskriminering et mer konstruktivt prosjekt enn kritikk av andres livsanskuelse, skriver Thomas Hylland Eriksen.

Jeg har størst tro på Thomas Hylland Eriksens virkemiddel, nemlig at man påvirker hverandre ved å snakke sammen, ikke skrike til hverandre.

Men jeg ser ikke noen grunn til at islam skal være vernet mot spotting og humor, eller at kvinnediskriminering i religiøs innpakning skal forsvares. I et vestlig demokrati er ytringsfrihet en grunnleggende verdi, og med den følger at du må tåle at andre kritiserer og latterliggjør ting du holder hellig.

Det må muslimer finne seg i, slik også konservativt kristne har måttet bite i seg grov satire.

I ytringsfrihetens navn kan ingens tro være helligere enn andres.

Danske Informations Forlag gir ut boken Hvordan de som roper islamofobi i virkeligheten går rasistenes ærend den 5. februar, men avisen med samme navn har gjengitt starten av boken:

For præcis et år og to dage siden færdiggjorde Stéphane Charbonnier (Charb) et skarpt antiracistisk, religionskritisk...

Posted by Informations Forlag on 7. januar 2016

 

Hvis du mener at kritikk av religionene er uttrykk for rasisme

Hvis du mener at humor er uforenlig med islam

Hvis du mener at en tegning er farligere enn en amerikansk drone

Hvis du mener at muslimer er ute av stand til å lese mellom linjene

Så ønsker jeg deg god fornøyelse, for i så fall henvender dette skriftet seg til deg.

 

comments powered by Disqus