hits

Norske milliarder til korrupte Brasil


Milliardstøtten til Brasil og regnskogen startet under daværende statsminister Jens Stoltenberg, som her er på besøk i landet med blant andre Erik Solheim.

 

De fem siste årene har Norge gitt 6,5 milliarder kroner til gjennomkorrupte Brasil. Nå kryper landets korrupsjonsskandale nærmere norske selskaper.

Når De olympiske leker starter i Rio de Janeiro i sommer, betyr det også slutten på et økonomisk tungt løft for landet som er den største mottakeren av norsk økonomisk bistand.

Paradoksene står i kø:

  • Norge har gitt milliarder til Brasil, samtidig som landet selv gir nødhjelp og bistand til fattigere land.
  • Norske bistandsmilliarder har flommet inn til Brasil, samtidig som landet har arrangert fotball-VM og OL.
  • Og nå kommer ubehagelige anklager om at norske selskaper har bidratt til korrupsjon til brasilianske politikere.

- Fjords Processing har ikke kjennskap til, eller blitt anklaget for å ha gjort noe ulovlig. Likevel har selskapet, i samarbeid med eksterne rådgivere og sin eier Akastor iverksatt en intern gransking for å undersøke dette nærmere, sier kommunikasjonsdirektør Tore Langballe i Akastor til Dagens Næringsliv.

Fjords Processing er i søkelyset for en utbetaling på 93.000 dollar til en tidligere leder i det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras. Fjords Processing hovedeier er indirekte Kjell Inge Røkke og den norske staten.

Men 93.000 dollar er uansett småpenger i den enorme brasilianske korrupsjonsskandalen «Car Wash».

Mer enn 100 toppolitikere og forretningsfolk er etterforsket i en skandale som til nå har kostet Petrobras 2,1 milliarder dollar, eller nær 20 milliarder kroner i årene fra 2004 til 2012.

Her kan du se utviklingen i tid: Nøkkelhendelser

Brasiliansk politi har avdekket en svindel der 16 større entreprenører avtalte seg imellom hvem som skulle vinne oppdrag for Petrobras. Slik ble prisene kunstig satt opp, og for å få det til, ble nøkkelpersoner i Petrobras bestukket. Til overmål avtalte korrupsjonsringen seg i mellom at de skulle sette av rundt tre prosent av kontraktverdiene til å smøre politikere - de fleste i det brasilianske arbeiderpartiet.

Dagens president, Dilma Rouseff, er tidligere energiminister og mangeårig styremedlem i Petrobras. Hun har fått kritikk og krav om å gå av, men til nå er hun ikke direkte involvert i skandalen.

I tillegg til Aker-selskapet Fjords Processing er også Sevan Drilling dratt inn i den gigantiske brasilianske korrupsjonssaken.

Også britiske Rolls-Royce, som har virksomhet i Norge, er involvert.

Les mer: Petrobras-skandalen kjører Rolls-Royce gjennom «bilvasken».

Selv om flere allerede er dømt i rettssaker i Brasil, er det uvisst hvor sterkt mistanken mot de norske selskapene står.  

Korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole frykter det verste: - Det er rundt 200 norske selskap som opererer i Brasil. Det er veldig mange som er involvert i olje/shipping. Hvis du spør om jeg tror det er flere norske selskap som har gitt etter for bestikkelser, er svaret ja, sier Tina Søreide til E24.

Les også bloggen til tidligere Nettavisen-journalist Runa Hestmann: Korrupsjon kan stoppe norske milliardkontrakter


Brasil har i flere år vært blant de største mottakerne av norsk bistand (Kilde: Norad).

 

Norge har altså gitt 6,5 milliarder kroner i bistand til et gjennomkorrupt regime, som tar seg råd til å arrangere OL og fotball-VM og som selv spiller økonomisk stormakt og gir u-hjelp og bistand til andre land.

- Brasil er den desidert største mottakeren av norsk bistand, men samtidig gir Brasil selv nødhjelp og bistand til fattigere land. Dette paradokset forteller mye om en verden i endring og Brasils ønske om stormaktstatus, skriver forskerne Torkjell Leira og Maria Gabrielsen Jumbert i et innlegg på Dagsavisens Nye meninger.

Les innlegget: Bistandsparadokset Brasil

At Norge velger å gi økonomisk bistand til en stor økonomi som Brasil, er problematisk.

At landet samtidig tar seg råd til enorme arrangementer Norge ikke tar seg råd til, gjør det verre.

Og hvor er den norske nulltoleransen for korrupsjon når pengene fortsetter å bli gitt lenge etter at hele den brasilianske politiske eliten er dratt inn i verdens største korrupsjonsskandale?

 

Hva mener du? Er det greit at Norge gir økonomisk støtte til å bevare regnskog, selv om det skjer i et land med enorm korrupsjon og dårlig offentlig styring av økonomien?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar