hits

Flyktninghistorier tas for god fisk

 
Hver av asylsøkerne som kommer til Politiets utlendingsenhet på Tøyen har sin individuelle historie. Noen er på flukt fra krigen i Syria, andre er økonomiske migranter. (Foto: Nettavisen).

 

- Norsk asylsjournalistikk er uten kritiske spørsmål, viser en gjennomgåelse journalist og forfatter Lars Akerhaug har gjort.

Vi har etterhvert sett mange reportasjer hvor migranter forteller historien om hvordan de har flyktet fra borgerkrigen i Syria.

Men av de nær 2.000 asylsøkerne som kommer til Norge hver uke, er det både reelle flyktninger og økonomiske innvandrere.

Men det skulle man ikke tro når man leser asylsøkernes historier i mediene: - Det virker rett og slett ikke som journalister er interessert i å stille syriske flyktnigner (eller, noen ganger, angivelige syriske flyktninger) kritiske spørsmål. Asylsøkernes historier gjengis nokså ufiltrert, uten kritiske spørsmål eller forsøk på faktasjekk, skriver Lars Akerhaug i Journalisten.

Les artikkelen: Asyljournalistikk uten kritiske spørsmål

Akerhaug har tatt stikkprøver av artikler i flere medier, og mener at flere historier ikke er troverdige.

 

Familier som kommer fra trygge mellomland som Russland, blir ikke konfrontert om hvorfor de ikke søkte asyl der og om de faktisk er på flukt. I et tilfelle snakker flyktningen gebrokkent dansk, uten å bli spurt om bakgrunnen.

- Flyktningestrømmen har tilsynelatende gitt journalistene en carte blanche til å stryke kritiske spørsmål fra notatblokken, mener Akerhaug, som til daglig arbeider i Minerva.

Poenget er at migrantene kan ha gode grunner for å lyve om sin bakgrunn. I Norge får så godt som samtlige syriske flyktninger opphold, og ferske tall fra NRK Dagsrevyen (basert på tall fra Statitisk sentralbyrå) viser at en innvandrer i gjennomsnitt får rundt seks millioner kroner i offentlige ytelser gjennom sitt livsløp.

 

Det er svært lønnsomt å få asyl og opphold i Norge.

Men ikke alle er fornøyd med det som møter dem. VG intervjuet to syriske kamerater som angivelig ville flykte fra Norge: - Vi er blitt behandlet som dyr. Politiets utlendingsenhet ransaket meg som om jeg var en kriminell. De var rasistiske, sa en av dem til VG, og klagde blant annet på at menn og kvinner måtte dele dusjer på Refstad transittmottak.

Og i går kom historien fra SVT, der et tredvetalls asylsøkere nektet å gå av bussen i Lima i Dalarna - angivelig fordi det var midt i skogen.

Les saken: Flyktninger nektet å gå av bussen - ville bo mer sentralt

Jeg mener at dette er to sider av samme sak.

Hvis mediene er ukritiske og tilslører virkeligheten, vil sannheten før eller siden komme for dagen - og da blir tilbakeslaget brutalt.

Det er ingen tvil om at millioner er på flukt fra krigen i Syria, og at mange har hatt store lidelser. Samtlige partier på Stortinget er enige om at slike asylsøkere skal ha opphold og vern.

Samtidig viser avslagene at det også kommer økonomiske migranter til Norge. De har en klar egeninteresse av å jukse med sin historie for å få opphold og bli en del av den norske velferdsstaten. 

Tilliten og støtten til den norske asylpolitikken hviler på at vi kan være trygge på at kun mennesker på flukt får asyl og opphold, og at vi avviser og returnerer de andre.

Da må mediene være våkne og ikke ta alle historiene for god fisk. Derfor er det bra og viktig at Minerva-journalist Lars Akerhaug har tatt på seg jobben med å gå kritisk igjennom historiene.

Hva mener du? Er mediene for ukritiske i sin omtale av asylstrømmen, eller er det umoralsk å stille den ene asylsøkeren opp mot den andre?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar