hits

De Grønne er best i klassen


Miljøpartiet De Grønne og partileder Rasmus Hansson vant valget tross lite penger. (Montasje: Nettavisen).

 

Valgets store vinner fikk nesten minst i pengestøtte. Miljøpartiet De Grønne brukte ni kroner per stemme, mens Høyre brukte 20 kroner.

Makt er ikke gratis, går det frem av de nye tallene fra partifinansiering fra Statistisk sentralbyrå.

Samtidig er det stor forskjell på partienes evne til å skaffe seg stemmer, og den soleklare vinneren er Miljøpartiet De Grønne.

De store partimaskinene er dyre i drift. Bare i fjor hadde partiene 626 millioner kroner mellom hendene, og to av tre kroner har de bevilget seg selv gjennom offentlig støtte.

Arbeiderpartiet og Høyre har mer penger enn alle de andre partiene tilsammen.

  • Arbeiderpartiet hadde 189 millioner kroner i inntekter, og 143 millioner kom fra det offentlige.
  • Høyre hadde 162 millioner kroner i inntekter, og fikk 120 av millionene fra det offentlige.
  • Til sammenlikning hadde Miljøpartiet De Grønne 14 millioner kroner, 12 av millionene fra det offentlige.

Det store spørsmålet er hvor avgjørende ressursene er for valgutfallet, og en gjennomgang av stemmetall og økonomiske ressurser gir argumenter både for at penger betyr noe - og for at politikken og de politiske strømningene er viktigere.Miljøpartiet De Grønne fikk uansett best uttelling av ressursene sine. Partiet har klart minst inntekter av de store partiene, og fikk heller ikke mer enn ni kroner i valgkampbidrag per stemme.

Arbeiderpartiet vant makten i flere storbyer, men så hadde også partiet 26 kroner i valgkampbidrag per stemme (selv når vi trekker fra midler øremerket for Utøya).

Nøyaktig hvor mye hvert parti brukte på valgkampen, fremgår ikke av statistikken. Det er heller ikke sikkert at tallene for 2014 gir et representantivt bilde av inntektene i 2015.

Men dynamikken er slik at valgvinnere får et forsprang til neste valgkamp siden de offentlige millionene tildeles etter stemmetall. 

Dermed får Miljøpartiet De Grønne en økonomisk muskel foran stortingsvalget i 2017.

Årets valgkamp viser at penger er nyttig, men ikke avgjørende. Miljøpartiet De Grønne vant valget på politiske strømninger og de tillitsvalgtes entusiasme, og de var tydeligvis flinke til å få stemmer ut av pengene de brukte i valgkampen.

Spørsmålet er om den grønne bølgen fortsetter frem til neste valg, eller om velgerne blir avskrekket av grepene partiet nå gjør eksempelvis mot bilisme i hovedstaden.

Ifølge den siste gallupen som Sentio Research har laget for Dagens Næringsliv har partiet mistet 1/5 av velgerne siden forrige måling. De Grønne faller med 1,2 prosentpoeng til 4,5 prosent.

Nå bør de færreste være overrasket over at De Grønnes politikk er kontroversiell og at partiet faktisk gjør det de sa de ville gjøre.

Det avgjørende nå er om partiet er like godt i motvind som i medvind.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar