hits

Stein Erik Hagen ut av skapet

kommentarer
kommentarer
Kommentarer


Rimi-kjøpmann og Orkla-styreformann Stein Erik Hagen forteller nå at han er homofil. (Foto: Paul Weaver, Nettavisen).

 

Stein Erik Hagen fortjener honnør for å stå frem som homofil. Resultatet fra kirkevalget viser at kampen mot diskriminering av homofile seirer på mange fronter.

I flere år har det vært en offentlig hemmelighet at Stein Erik Hagen er homofil, men det er en bra tradisjon i Norge at folk selv får velge om de vil bekrefte sin seksuelle legning offentlig.

Nåværende riksrevisor og tidligere Høyre-politiker Per Kristian Foss valgte selv tidspunktet. Det samme gjorde milliardær og vininvestor Christen Sveaas.

For mange offentlige personer vil avveiningen være om de risikerer at den seksuelle legningen overskygge den offentlige oppgaven - altså om man går fra å være en homofil politiker til å bli en homo-politiker. 

Jo mer vanlig det blir med åpne homofile i alle samfunnets funksjoner, desto mindre blir den risikoen. Derfor er det så viktig at en kjent forretningsmann som Stein Erik Hagen velger å fortelle om sin legning.

Orkla-styrelederen og den tidligere Rimi-eieren forteller på Skavlan i kveld at homofili var tabubelagt i hans omgangskrets da han var ung.

- Jeg skjønte at jeg var homofil i godt voksen alder. Da jeg var i 20-årene visste vi ikke hva det var. Vi hadde hørt om det, men det var noe vi ikke assosierte oss med, sier Stein Erik Hagen.

Ingen vet nøyaktig hvor mange som er homofile i Norge, men ulike målinger tyder på at mellom tre og fem prosent av befolkningen føler seksuell tiltrekning til sitt eget kjønn.

Det er i så fall 150.000 - 250.000 mennesker, og betyr at det finnes homofile mennesker i alle yrker og samfunnslag. Homofili er rett og slett vanlig og hverdagslig.

De fleste yrkesaktive har kolleger som er åpent homofile, homofobien er på vikende front i politikken, i kulturlivet, i næringslivet og i kristenlivet.

I Norge var homofilt samliv forbudt frem til 1972, men da Danmark åpnet for partnerskap fra samme kjønn i 1989, startet det en bølge hvor likekjønnede ekteskap er tillatt i Norge og i en rekke andre vestlige land.

Men situasjonen er på ingen måte rosenrød i hele verden. Homofili har vært fordømt både i jødedommen, kristendommen og i islam.

Homofili er fortsatt forbudt i mange land, og i svært mange land i Afrika og Asia risikerer man lange fengselsstraffer for homofil praksis.

I islamske land som Iran, Saudi-Arabia og Yemen risikerer homofile å bli henrettet.

Amnesty International skriver på sine nettsider at 78 land i verden straffer homofili med fengsel - det tilsvarer 40 prosent av medlemslandene i FN.

Les også: Verdens verste steder å være homo

Mange som tar valget om offentlig å stå frem som homofil, opplever at det er som å slå inn en åpen dør. Familie og bekjentskapskretsen har svært ofte forstått det i lang tid.

Andre opplever fordømmelse eller lever i miljøer der latterliggjøring av homofile er utbredt og blir akseptert.

Det er eksempelvis et paradoks at Norge ennå ikke har noen profilerte homofile fotballspillere.

Derfor er det viktig at Stein Erik Hagen velger å stå frem i beste sendetid på NRK og fortelle om sin seksuelle legning. Ikke fordi vi andre har noe med det, men fordi nettopp normalisering i alle miljøer er viktig for å hindre diskriminering av mennesker bare på grunn av hvem de har sex med.

comments powered by Disqus