hits

Få trenger høstferie nå

kommentarer
kommentarer
Kommentarer

 

Dette klippet fra NRK viser at det så sent som i 1983 var vanlig at skolebarna hjalp til med potethøsting. 

 

Lærere og elevorganisasjonene har tynne argumenter for høstferien, som kommer bare en drøy måned etter en rekordlang sommerferie.

Denne uken er skolene på Østlandet strengt, og neste uke kommer Vestlandet etter. 

Elevene skal ha ferie, enten de vil eller ei.

Resultatet er dårlig for svært mange familier:

Norske foreldre er på jobb, og høstferien kommer for nært på sommerferien.

Når alle tar ferie samtidig, øker prisen på flyreiser og ferie dramatisk. Det gjør at mange familier ikke har råd eller vil prioritere ferie nå, og dermed får barna slenge rundt i byen en uke.

Derfor skrev jeg en blogg som forteller at «potetferien» koster norske foreldre tusenvis av kroner i dyre flybilletter og barnepass.

Les bloggen her: Felles ferie gir tredoble flypriser

Dermed startet en kampanje fra lærere og elever, der argumentet var at de heller ville satse på skolen enn billige Syden-reiser.


Det er selvsagt morsomt retorikk, men den dekker over tynne argumenter for en felles - og tidlig - høstferie.

Helt glemt er at høstferien opprinnelig var skolefri for at elevene skulle hjelpe til å ta opp poteter på gårdene.

- I min barndom og ungdom hadde vi ikke høstferie. Vi hadde «potetferie». Det var bruk for alle arbeidsføre i alle aldre for å få potetene i hus i potetonna, fortelles det på denne bloggen.

Her kan du lese mer: Potetferien

Men på klassisk norsk vis ble ferien beholdt, selv om arbeidsoppgaven forvant.

Nå gjenstår bare en ny ferieuke en drøy måned etter to og en halv måneds ferie.

Angivelig for å hjelpe elever med psykiske problemer å komme igjennom den tøffe skolehverdagen.

Svaret på det er altså ferie?

Det er vanskelig å få tak på de reelle argumentene for å ha høstferie akkurat nå, utenom vegring mot endring.

En lærer med 30-års erfaring skriver følgende til meg: - Det er virkelig bra at dere setter høstferien under debatt. 

- Høstferien hadde sin berettigelse den gangen det var et innhøstingsavbrekk. Nå er det INGEN skoleelever som er med på potetplukking lengre i Norge. Enten drar elevene på dyre sydenturer eller - svært mange av dem - henger rundt på kjøpesentra og prøver og få tida til å gå, heter det i brevet fra læreren.

Den erfarne skolemannen foreslår en ny ordning - nemlig man et par langweekender høst og vår. Noe a la det vi i gamle dager kalte «månedslov».

- Den samme motforestillingen som mange har til høstferien, har jeg også til vinterferien. Men denne siste ferien har noe mer berettigelse, iallfall hvis påska kommer seint. Neste år kommer derimot påska rekordtidlig, og noen fylker får faktisk bare tre uker mellom vinterferie og påskeferie. Det er tøv. Både høstferien og vinterferien er nok først og fremst turistindustriens mjølkeku og er ikke ferier på skolens premisser, skriver læreren.

Her er mine forslag:

  • La elevene ta ut feriedager når det passer dem og familiene (selvsagt ikke i eksamenstid etc).
  • Tilby lærerne bedre lønn i kompensasjon for å stryke høstferien.

Poenget er at felles ferie koster penger, selv om det ikke går over offentlige budsjetter. Det skaper også en forventning om at familien skal dra på en ny dyr ferie, og går du rundt på kjøpesentrene i Oslo i disse dager, så ser man raskt at svært mange skoleelever slenger gatelangs i den obligatoriske ferien.

Det er altså ikke en kamp for billige Syden-reiser, men en kamp for å modernisere skolen slik at den er tilpasset dagens familier med to yrkesaktive foreldre - uten potetåker.

PS: Hvis elevene kan ta ut ferien når de trenger den, skal man se at det også er bra for elevene som sliter på skolen. Mange vil nok oppleve at noen langhelger litt lenger ut på høsten er bedre enn en ukes ferie når de knapt har påbegynt høstsemesteret.

comments powered by Disqus