hits

Skattebløff fra Oslo Ap


Byrådslederkandidat Raymond Johansen forsøker seg på en skattebløff for å gjøre eiendomsskatt mer spiselig på sine husbesøk, som her på Tveita. (Foto: Arbeiderpartiet).

 

Arbeiderpartiet raser nedover på gallupene i Oslo, men forsøker seg på en skattebløff om eiendomsskatt.

Det er tøffe dager for Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen.

På den siste meningsmålingen fra Sentio faller Arbeiderpartiet med 6,4 prosentpoeng, og er klart slått av Høyre, ifølge Klassekampen.

Les saken her: Nedtur for Ap på Oslo-måling

Målingen viser at høyresiden får flertall i bystyret, og at Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland ligger an til å fortsette.

En av årsakene til fallet er trolig Aps ønske om å innføre eiendomsskatt og si nei til en opprusting av innfartsåren E18 mellom Oslo og Bærum.

Hvis Raymond Johansen og venstresiden vinner valget, må han styre med partier som krever 7 promille i eiendomsskatt for alle boliger som koster mer enn tre millioner kroner.

Les bloggen: Rødgrønt flertall for hva da?

En maksimal eiendomsskatt vil koste titusenvis av kroner for helt vanlige blokkleiligheter, og er naturlig nok upopulær for flere hundre tusen velgere.

 

For å gjøre skatten mer spiselig, forsøker partiet seg på en frekkis - nemlig å «øremerke» 1,25 milliarder kroner av den nye skatten til eldreomsorg.

Øremerking av skatt er valgflesk av verste sort, og de fleste forstår at det er ren humbug.

Skal eiendomsskatten sendes til en egen kasse, eller skal pengesedlene stemples med en rødfarge?

Og hvordan vil Oslo Ap hindre at de nye skattemilliardene går til kommunalt byråkrati, til å dekke kommuneansattes pensjonsrettigheter, til å nedbetale gjeld eller - for å ta noe kontroversielt - til å betale for Oslos andel av 8.000 nye syriske flyktninger?

I virkeligheten vil det ikke være noen direkte sammenheng mellom innføring av eiendomsskatt og en spesiell type av kommunens kostnader. Det er heller ikke lov å kanalisere milliarder direkte til en oppgave hvis det går foran forpliktelser Oslo kommune har ifølge kommuneloven for forvarlig økonomistyring.

Les selv de detaljerte reglene: Kommuneloven

I virkeligheten kan Oslo Ap foreslå og få flertall for en ny eiendomsskatt. Hvor høy den blir, avhenger av krav fra Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne.

Den nye milliardskatten vil betales av mange titusen familier med normal økonomi, og vil gå inn i Oslo kommunes inntekter - som alle andre inntekter.

Hvordan pengene skal brukes, avgjøres av kommunens forpliktelser, lovpålagte oppgaver og prioriteringer i Bystyret.

Det er hverken mulig eller lovlig å øremerke milliarder på tvers av andre forpliktelser.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar