hits

OL i diktaturer er til å bli kvalm av


Da Berlin arrangerte sommer-OL i 1936, hang hakekors og de olympiske flaggene side om side - og Adolf Hitler fulgte lekene fra tribunen. (Foto: Flickr/Père Ubu).

 

Den internasjonale olympiske komitéen har valget mellom to land med systematiske brudd på menneskerettighetene.

Senere i dag får vi vite om det er Kinas hovedstad Beijing eller Almaty i Kazakhstan som får arrangere vinter-OL i 2022.

Det er en kamp mellom to land med omfattende brudd på menneskerettighetene.

- Kinesiske og kazakhstanske myndigheter er åpent fientlige til media og aktivister som kritiserer myndighetene, og mislykkes i å beskytte ytringsfrihet, retten til å samles og organisere seg og andre grunnleggende menneskerettigheter, fastlår Human Rights Watch.

- Ingen av landene har effektive og uavhengige juridiske mekanismer for mennesker som søker beskyttelse mot forfølgelse, skriver Human Rights Watch.

Les rapporten: Kina/Kazakhstan: 2022-lekene blir en stor test på olympiske reformer

Både IOC og FIFA har en skammelig historie når det gjelder å legge store idrettsarrangementer til diktaturer.

Bildene av Adolf Hitler på Olympiastadion i Berlin viser at selv historiske verstinger er funnet verdige til å bruke idrett i sin propaganda. 


Nazistene brukte OL i Berlin i sin propaganda.

Da Argentina fikk arrangere fotball-VM i 1978, hørte torturofrene i Buenos Aires jubelen fra VM-stadion ned i sine celler på ESMA. Det samme regimet som satt smilende på tribunen, stjal nyfødte barn fra sine torturofre før de dumpet mødrene i sjøen fra militærhelikoptre.

Hvis IOC senere i dag gir lekene til Bejing, er det samtidig en annerkjennelse av Kina - landet som gjennomfører flere dødsstraffer enn resten av verden til sammen.

Nøyaktige tall finnes ikke, men den humanitære organisasjonen Dui Hua anslår at det årlig henrettes over 5.000 mennesker i landet.

Hver dag OL-ilden brenner i Beijing, vil myndighetene henrette 10 nye mennesker.

Kina fengsler aktivister og hindrer befolkningen i å få informasjon ved å stenge internett. 

Også Kazakhstan bryter menneskerettene systematisk ved å sensurere tilgangen til nettsider og hindre ytringsfrihet. Landet er også beryktet for knallhard diskriminering av homofile, og det sier sitt at Kazakhstan er et av landene i verden hvor det ikke finnes en eneste kjent gruppe som arbeider mot diskriminering av homofile.

- I de siste årene har myndighetene stengt talløse uavhengige medier, blandet seg inn i fredelige streiker, fengslet arbeideraktivister, og rutinemessig oppløst fredelige demonstrasjoner, skriver Human Watch Watch.

For IOC er det et valg mellom pest og kolera, etter at man nettopp arrangerte lekene i Russland. Sochi-lekene ble til ved regelrett slavearbeid fra 70.000 gjestearbeidere, og Vladimir Putin fikk OL som en klapp på skulderen omtrent samtidig som Russland støttet separatistene i nabolandet Ukraina militært og skapte en isfront mot NATO.

Da Norge sa nei til å søke om vinter-OL i 2022, banet det veien for Kina og Kazakhstan. 

Dermed blir det tre olympiske leker på rad i Asia: Sør-Korea (2018), Tokyo (2020) og altså Kina/Kazakhstan i 2022.

I forrige uke ble det kjent at Boston trekker seg som mulig arrangørby for sommer-OL i 2024.

Og i mellomtiden dør det arbeidere hver eneste dag under forberedelsene til Quatar-VM, mens FIFA-pampene velter seg i korrupsjon.

Det er til å bli kvalm av.

Hva mener du? Bør Norge delta i OL og VM som arrangeres i diktaturer?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar