hits

Økokrim-razzia to år etter

 
Slik så den første saken ut, da Nettavisens reportere Ole Eikeland og Niels Ruben Ravnaas startet avsløringene av Johnsen Oil i oktober 2013.

 

Nettavisens serie avsløringer om milliardsvindelen Johnsen Oil, har nå ført til politiaksjoner og pågripelser i flere land.

I flere år har Nettavisen satt søkelyset på aksjeboblen Johnsen Oil - et tilnærmet verdiløst selskap, som ble solgt som millliardverdier via telefonsalg fra Spania til tyske pensjonister.

Nå er tre av hovedpersonene pågrepet i en samordnet politiaksjon i Norge, Tyskland og Spania. Det er på høy tid. Politiet har brukt nesten to år fra saken lå på bordet, til å gjøre noe håndfast.

Ifølge Dagens Næringsliv ble bedrageridømte Leiv Are Kristiansen (nå med navnet Are Abrahamsen) pågrepet av spansk politi i Marbella. Samtidig ble sønnen pågrepet i Asker, mens spansk politi også ønsker opplysninger fra den norske investoren og mellommannen Ole Petter Lindegaard.

Da Nettavisen omtalte saken i oktober 2013, burde varselklokkene ringt hos Økokrim.

Les saken: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdt seks milliarder

Dette ble starten på en lang rekke avsløringer, som siden ble fulgt opp blant annet i Dagens Næringsliv.

Her kan du lese mer: Alt om Johnsen Oil

Hvorfor det har tatt Økokrim nesten to år å reagere håndfast, er ukjent. Men fra før vet vi at tiden arbeider mot politiet i slike saker. Vitner snakker med hverandre, bevis forsvinner, og hvem som egentlig har ansvar for hva har en tendens til å bli omhyllet av tåke.

Det strafferettslige i denne saken må Økokrim og det norske rettsvesenet ta seg av.

Men det som er utvilsomt er at småinvestorer over hele Europa er lurt til å kjøpe høyt prisede aksjer i et verdiløst selskap.

Såkalte "boilerroom" - eller sentraler for aggressive telefonsalg av aksjer til amatører - er en aktivitet som er svært samfunnskadelig. Ikke bare kan det ligne på ren svindel, det er også farlig fordi viljen til å investere i aksjemarkedet og i sunne bedrifter blir ødelagt.

Derfor er det viktig at Økokrim og europeisk politi slår ned på miljøet rundt Johnsen Oil.

Men det kunne godt skjedd tidligere.

#JohnsenOil #Økokrim #Aksjesalg #Boilerroom #Marbella #Stavrum #Nettpåsak

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar