hits

Ikke mobb LO-lederne!


LO-leder Gerd Kristiansen har nær 1,6 millioner i årslønn, alt inkludert. (Foto: LO).

Norske fagforeningsledere har dobbelt så høy lønn som medlemmene sine. Millionlønn er hverdagen for toppene i LO og de andre.

Norske heltidsansatte tjener 42.500 kroner i måneden i gjennomsnitt, eller rundt 500.000 kroner i året.

Det er under en tredjedel av lønnen til LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun tjener, ifølge Dagens Næringsliv, 1.585.000 kroner i året - eller 132.000 kroner i måneden.

LO-lederen tjener relativt mye mer enn ansatte og ledere i privat sektor.


Månedslønnen for en gjennomsnittelig leder er 700-800.000 kroner i året, eller rundt 70.000 i måneden. (Kilde: Statistisk sentralbyrå).

 

Det var en nokså spak LO-leder som ble konfrontert med dette i NRKs Politisk kvarter i morges, og hun innrømte at «vi tjener godt i LO».

- Men det blir feil å sammenligne min lønn med medlemsmassen. Jeg leder en organisasjon med over 200 ansatte, jeg er unntatt fra arbeidsmiljøloven og får ikke overtidsbetaling. Så fordeler man lønnen på arbeidstiden, kommer timelønnen langt ned, sa Kristiansen.

Du kan høre innslaget her: Politisk kvarter

LO-lederen mener at lønnsforskjellene i Norge er små, men at vi ikke har flat lønn for alle: - Og jeg håper ikke vi kommer dit, sa hun.

Det er lett å kritisere fagforeningsledere for å være økonomiske pamper, og for å gi seg selv romslige pensjonsordninger, høye lønninger og ekstra betalt for styreverv som egentlig burde være en del av jobben.

Men 1,6 millioner kroner i årslønn for den mektigste lederen i norsk fagbevegelse er ikke horribelt høyt. 

Det mest oppmuntrende ved at fagforeningsledere tjener opptil 1,9 millioner kroner i årslønn, er at de erfarer at lønn er vesentlig for å sikre seg de beste lederne.

Både Arve Bakke (1,4 mill) i Fellesforbundet eller Mette Nord (1,1 mill) i Fagforbundet leder noen av landets største fagforbund.

Mette Nord (Fagforbundet) tjener 1,1 millioner - mens Arve Bakke (Fellesforbundet) tjener 1,4 millioner. De leder to av de største LO-forbundene. (Foto: Trond Isaksen og Fellesforbundet).

Og når de selv er lønnet bra, så forstår de at høye lederlønninger er nødvendig for å trekke til seg gode folk.

Det var forfriskende å høre at LO-lederen ikke vil ha flat lønn, at hun aksepterer at ledere skal ha vesentlig bedre betalt fordi de leder mange ansatte og ikke får overtidsbetaling.

Bare et poeng manglet - nemlig at lederlønnen uansett ikke utgjør mange promillene av et stort selskaps lønnskostnader, mens forskjellen på en god og en dårlig toppleder er enorm.

Den forståelsen kommer nok etterhvert, og på veien dit er det et godt tegn at fagbevegelsen lønner sine ledere godt.

#Kristiansen #Bakke #Nord #LO #Fagforbundet #Fellesforbundet #Stavrum #Nettpåsak

 

Hva mener du? Er det forskjell på liv og lære når fagforeningslederne tjener tre ganger mer enn medlemmene, eller er det bra at de forstår at lederlønningene må være høyere?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar