hits

Bestikkelser for 375 millioner


Tidligere Telenor-direktør Jo Lunder er midt i korrupssjonssaken som nå rulles opp i Vimpelcom. (Foto: Vimpelcom).

Korrupsjons-saken i Telenor er så stor at det nesten er ubegripelig. Nær 400 millioner kroner kan ha gått til bestikkelser i Usbekistan.

Glem Statoil, glem Hydro - hvis anklagene som nå rulles opp mot Telenors deleide selskap Vimpelcom er i nærheten av å være riktige, er det den største og mest alvorlige korrupsjonssaken i norsk historie.

Tidligere Telenor-direktør Jo Lunder har vært toppsjef i Vimpelcom siden 2011, og var styreformann før det.Nå er Lunder og resten av Vimpelcom-ledelsen sentrale i en etterforskning som pågår i fire land - blant annet i Nederland, der Vimpelcom har hovedkvarter.

Mistanken er knusende: I alt 55 millioner dollar - eller 375 millioner kroner - skal ha vært betalt til Gibraltar-selskapet Takilant Ltd., som er knyttet til presidentdatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

Pengene skal, ifølge svenske etterforskere, gått rett videre til en bankkonto i Sveits.

Tre spørsmål er spesielt interessante for norske myndigheter:

  • Var de 55 millioner dollarene i realiteten bestikkelser til Usbekistans president Islam Karimov og hans familie?
  • Visste Jo Lunder og andre Telenor-representanter i Vimpelcom om disse utbetalingene?
  • Hvor mye informasjon gikk videre til Telenors norske toppledelse, med Jon Fredrik Baksaas i spissen?

I går var Baksaas og styreleder Svein Aaser «på teppet» hos næringsminister Monica Mæland, som kontrollerer 54 prosent av Telenor.

DNBs seniorrådgiver Frank Maaø er ikke i tvil om hva som har foregått: «Klassisk korrupsjon-opplegg», skrev han på Twitter i går.- Hele opplegget stinker, det er vel rimelig åpenbart, sier DNB-rådgiveren til Dagens Næringsliv.

Faktaene som allerede er på bordet er så graverende at det er oppsiktsvekkende at ikke Telenor har tatt en mer aktiv rolle i offentligheten, og overfor Vimpelcom.

Telenor har åpenbart lyst til å kvitte seg med Vimpelcom, men ikke for enhver pris.

- Det hadde vært deilig å bli kvitt Vimpelcom-aksjene, men å selge til dagens priser vil være å rane Telenors aksjonærer, sa Telenors styreformann Svein Aaser etter møtet med Monica Mæland i går.

Å selge Vimpelcom-aksjene er sikkert fristende, men det hjelper ikke på korrupsjonssaken.

Allerede i sin rapportering til amerikanske myndigheter (20 F) i mai i år, skriver Vimpelcom om hva som kan komme:

- Vi kan ikke garantere at vi ikke vil bli etterforsket, bli stilt til ansvar eller lide omdømmetap som følge av vår relasjon til Takilant, skrev Vimpelcom.

Her er dokumentet: Form 20-F fra Vimpelcom

Vimpelcom hadde all grunn til å frykte hva som kom, etter at svenske myndigheter begynte å rulle opp en tilsvarende sak mot TeliaSonera.

Men hvor var Telenor da Vimpelcom angivelig betalte 55 millioner dollar til Usbekistans presidentfamilie?

Og hvor var den statlige kontrollen med Telenor i denne perioden?

Dette er spørsmål som ikke bare er politisk betente, men som meget snart kan bli helt sentrale i en svært alvorlig korrupsjonssak som etterforskes i fire land.

Det er nesten ikke til å tro.

#Telenor #Vimpelcom #Lunder #Aaser #Baksaas #Stavrum #Nettpåsak

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar