Frp freder blodprisene


Samferdselsmininster Ketil Solvik-Olsen vil ikke gjøre noe med blodprisene på Gardermoen. Foto: Gunnar Stavrum, Nettavisen.

Samferdelsdepartementet freder matmonopolet på Gardermoen, og gjør ikke noe med den skjulte milliardskatten på de reisende.

Denne uken ble det kjent at Avinor har solgt et femårig matmonopol på Oslo Lufthavn til Select Service Partner (SSP) for 3,6 milliarder kroner.

Nå opplyser statssekretæren til den ansvarlige statsråden, Ketil Solvik-Olsen (Frp), at de ikke vil gjøre noe med dette monopolet.

I praksis har ikke de over 20 millioner passasjerene noe annet valg enn å betale monopolpriser for maten. Så lenge de må igjennom sikkerhetskontrollen, må de kjøpe drikken innenfor monopolringen.

Her er noen smakebiter på prisene:

  • Et 0,6 liters glass med øl koster 96 kroner.
  • En vaffel koster den nette prisen av 45 kroner.
  • Og baguett, smørbrød og drikke for to koster 326 kroner.

I praksis verner Frp-statsråden dermed en skjult skatt på de reisende.

En halvliters plastflaske med Pepsi Max til 39 kroner, er nesten fem ganger dyrere enn hos Rema 1000.

Trekker vi fra panten, øker litersprisen fra 16 kroner til 76 kroner når man går gjennom sikkerhetskontrollen.

Dette har fått konkurransedirektør Christine B. Meyer til å reagere: Konkurransetilsynet vil ha billigere flyplass-øl

Etter min oppfatning er kryssubsidiering og skjulte skatter en uting.

Avinor tyner flypassasjerene for å subsidiere ulønnsomme flyplasser ellers i landet. 

Et ryddigere prinsipp er å la slik støtte være åpent i statsbudsjettet, og øke skattene hvis det trengs.

Slik det nå fungerer, holder man kostnadene skjult for folk ved å forlange ublu priser på mat og drikke.

Les også bloggen: Blodpriser på Gardermoen

Samferdselsdepartementet vet at Avinor bruker overskudd fra flyplassene i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim til å støtte andre flyplasser i distriktene.

Statssekretær John-Ragnar Aarset (H) vil ikke endre denne praksisen: - Avinor er et selvstendig selskap som driver sin forretningsvirksomhet, og vi går ikke inn og detaljstyrer hvordan de driver sin restaurantvirksomhet. Det viktige er at det er konkurranseutsetting for å drive denne virksomheten, sier Aarset til Nettavisen.

«Konkurranseutsetting» betyr ikke en kamp for å sikre kundene gode og billige produkter.

Det betyr salg av monopol til høystbydende.

Tenk på det neste gang du kjøper vafler til 45 kroner eller en baguette med ost og skinke til 82 kroner på flyplassen.

#Avinor #Monopol #Flyplass #SelectServicePartner #SSP #Stavrum #Nettpåsak

comments powered by Disqus
hits