hits

Endelig tok de narkobaronenMexicanske medier går kontintuerlig live med siste nytt om arrestasjonen av verdens mektigste narkotikabaron, Joaquin "El Chapo" Guzman.

CANCUN, MEXICO: Meksikanske myndigheter og det amerikanske narkotikapolitiet har levert et knusende slag mot det mektige Sinaloa-kartellet.

Etter at han flyktet fra fengselet i 2001, ifølge myten i en skittentøyskurv, har "El Chapo" vært helt på topp på den amerikanske "most wanted"-listen.

De meksianske narkotikakartellene har tatt over for de tidligere så mektige colombianske kartellene, og forsyner både USA og Europa med narkotika - for det meste kokain.

Det amerikanske forretningsbladet Forbes har verdsatt El Chapo til over en milliard dollar, og rangerer ham som mektigere enn blant andre den franske presidenten. Men han har også mange liv på samvittigheten. Anslag sier at rundt 70.000 mennesker har mistet livet i den blodige kampen mellom meksikanske myndigheter og narkotikamafiaen.

Guzman er beryktet som en av de mest brutale narkotikasmuglerne, og ansvarlig for at grensebyer som Tijuana og Juarez har blitt blant verdens farligste byer. Han har vært ettersøkt av amerikanske myndigheter siden midt på 90-tallet, og det har vært en belønning på 50 millioner kroner for dem som kunne i tips som ledet til arrestasjon av mannen.

Det lyktes til slutt. Et team av meksikanske marinesoldater slo til mot en leilighet i strandbyen Mazatlan. Der ble han pågrepet uten at det ble løsnet et skudd, og så sendt med helikopter til Mexico City under et sterkt sikkerhetsopplegg.

Fengselsstraffen Guzman rømte fra gjaldt bestikkelser, mens han nå er etterlyst for å ha smuglet mange tonn med kokain inn i USA - i tillegg for å ha stått bak kidnapping, tortur og drap i krigen om narkoherredømme i Mexico.

De fleste eksperter tror at Sinaloa-kartellet nå har fått tunge slag, men at det på ingen måte er game over. Når Guzman nå settes bak lås og slå, står arvtakerne klare. Og de andre kartellene er klare til å utfordre Sinola-kartellets områder i det som kan bli nye blodige oppgjør. Den ferske arrestasjonen kan ha betydning i Norge også, siden latinamerika er opprinnelsen for kokainen som smugles, typisk via Spania og Amsterdam, og til Norge.

Det amerikanske narkotikapolitet DEA har flere profilerte seire bak seg, og lyktes blant annet å knekke Medellin-kartellet på 90-tallet.

Men når et kartell faller, står et annet klar for å overta - takket være den enorme profitten som ligger i narkotikasmugling.

Likevel er det en stor seier at den brutale og blodige narkobaronen Joaqin "El Chapo" Guzman igjen er bak lås og lå.

Tiden får vise om meksikanerne klarer å holde ham fengslet, eller om de tyr til en atskillig mer fryktet utvei - nemlig utlevering til USA.

#Guzman #Chapo #Sinaloa #DEA #Mexico #Nettpåsak #Stavrum

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar