hits

Kjell Inge Røkke på dypt vann

 
Kjell Inge Røkke har igjen gjort en handel med seg selv på begge sider av bordet. Foto: Aker.

 

Når Kjell Inge Røkke sitter på begge sider av bordet, blir staten ofte taperen. Hvorfor lærer han aldri?

Igjen raser kritikken mot Røkke - denne gang for en finurlig kontrakt som kan ha tappet det delvis statseide Aker Solutions for 300 millioner kroner.

«En urimelig berikelse på bekostning av mindretallet», er konklusjonen til NHH-professor Thore Johnsen og BI-professor Øyvind Bøhren - begge to blant landets skarpeste finanseksperter.

- Bare fortsett Kafka-prosessen rundt Wayfarer-saken, er Røkkes svar.

Hvorfor lærer han aldri?

Kjernen i den nye saken er at Røkkes eget selskap kjøpte skipet «Aker Wayfarer» fra det delvis statseide selskapet Aker Solutions, og leide det tilbake til en skyhøy leie.

Slik mener kritikerne at Røkke «tappet» Aker Solutions.

Røkke, på sin side, forsvarer seg med at han i 2009 kunne tjent like mye på å bruke pengene på andre investeringer (siden rentenivået på risikokapital var høy).

Men allerede i 2010 så Aker hvor gullkantet avtalen var på statens bekostning, og ville nullstille avtalen stille og rolig.

Ifølge Kjell Inge Røkke ble det ikke noe av det fordi statens representant, høyesterettsadvokat Else Bugge Fougner, sa nei «på prinsipielt grunnlag».- Forslaget ble lagt til side da styremedlemmet i Aker Kværner Holdning (AKH) oppnevnt av staten, Else Bugge Fougner, på prinsipielt grunnlag ikke kunne akseptere en nullstilling, hevder Røkke i et brev som ble sendt til Næringsdepartementet.

Les brevet her: Aker Wayfarer

«Ved en feiltakelse» glemte Aker å legge ved hva Else Bugge Fougner mener om den påstanden.


Nå er brevet fra Else Bugge Fougner lagt frem.

Den respekterte høyesterettsadvokaten skriver rett ut at Kjell Inge Røkke kommer med usannheter: - Undertegnede har ikke på noe tidspunkt gitt uttrykk for at jeg "på prinsipelt grunnlag ikke kunne akseptere nullstilling", skriver hun i et brev Aker til slutt har lagt frem.


Tidligere justisminister Else Bugge Fougner anklager Kjell Inge Røkke for å drive med usannheter. Foto: Scanpix.

Les brevet fra Else Bugge Fougner her: Aker Wayfarer saken - redegjørelse til næringsministeren

Roten til alt ondt er Kjell Inge Røkkes hang til å gjøre forretninger med seg selv på begge sider av bordet, og at det fremstår som et mønster at det alltid er selskapet han selv har størst interesser i som kommer best ut.

Urettferdig eller ei så er det hans egen opptreden som skaper det inntrykket.

Man skulle tro at Kjell Inge Røkke hadde lært etter feiden med daværende næringsminister Sylvia Brustad (som han nå har ansatt).

Men nå legger han seg altså ut med en av landets mest erfarne og tøffe selskapsjurister.

Else Bugge Fougner er til alt overmål Høyre-politiker og tidligere justisminister.

Aker lovet dyrt og hellig å slutte med slike transaksjoner, men så var det på an igjen: Først kjøpte Røkkes hovedselskap «Aker Wayfarer» fra det delvis statseide Aker Solutions - og under ett år senere ville man selge det tilbake (eller nullstille transaksjonen, som det heter).


«Aker Wayfarer» er konstruert for å operere på opp til 3.000 meters dyp.

Igjen er Kjell Inge Røkke på dypt vann.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar