hits

Norsk rasisme


Under Twitter-kontoen @somalieren har Warsan Ismail satt søkelyset på rasisme i Norge. Foto: Twitter.

Norge er ikke et spesielt rasistisk land, men norsk rasisme finnes. Det er det enkle budskapet fra den modige kvinnen Warsan Ismail.

- Norge er ikke rasistisk, Norge er et vanvittig bra land og jeg er stolt av å være nordmann. Men norsk rasisme finnes, skriver Ismail på Twitter-kontoen @somalieren.

Hun er student og informasjonsansvarlig i Somalisk Studentforening, tidligere asylsøker, men oppvokst på Oppsal.

På bloggen sin skriver hun godt om hvordan det er å leve mellom de «sosiale forventningene som er på begge sider av bindestreken mellom norsk og somalier», slik hun selv formulerer det.

Les bloggen: Gi finger'n for samfunnets skyld

Debatten har tatt av på Twitter, og mikrobloggen er full av vitner som forteller om stygg rasisme i Norge under stikkordet #norskrasisme.

- Sto i køen i en butikk da en gammel, norsk mann gikk foran meg og sa «du er utlending, du må gå bakerst», forteller @reemjumaily.

- Den gangen noen satte fyr på et stort kors midt på plenen på asylmottaket, og kastet en murstein gjennom vinduet vårt, skriver Liridona Qaka.


Det fine med Warsan Ismail er at hun også tar oppgjør med den sosiale kontrollen i somaliske miljøer, eller det såkalte «moralpolitiet».

Rasisme finnes, det er det ingen tvil om.

Det er nokså deprimerende at rasisme finnes.

Vi burde vite og oppføre oss bedre, nesten 250 år etter den amerikanske uavhengighetserklæringen klart slo fast: «Vi anser disse sannheter for å være selvinnlysende, at alle mennesker er skapt like, og at de fra sin Skaper har fått visse umistelige rettigheter, slik som retten til liv, frihet og søken etter lykke».

Rasisme handler ikke om kritikk av norsk asylpolitikk.

Det handler heller ikke om ønsket om lukkede asylmottak, misnøye med dårlig integrering eller trygdeforbruk, eller kritikk av religion og religiøse bevegelser.

Rasisme handler om den absurde ideen om at mennesker med ulike hudfarge har ulik verdi. 

I Norge er rasistiske ytringer forbudt. Straffeloven åpner for opptil tre års straff for «den som forsettelig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring» mot noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse.

Paragrafen er meget sjeldent i bruk, men debatten om #norskrasisme viser at hverdagsrasismen lever.

Derfor trenger vi mennesker som Warsan Ismail, som nøkternt og ærlig forteller om hva hun har opplevd på gata i Norge.

Det er til å skamme seg av.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar