hits

En finger i øyet på bøndene


Landbruksminister Sylvi Listhaug er marerittet for Norges Bondelag. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix.

 

Her er sjokkbeskjeden til Norges Bondelag: Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug blir den første landbruksministeren som hater milliardstøtten.

Historisk har bøndene vært bukken til havresekken.

Landbruksministeren har kommet fra næringen selv, de har hatt kontroll i departementet og på Stortinget, og det har sikret år ut og år inn med statsstøtte i 20 milliarders-klassen.

Nå blir det nye tider. Listhaug mener at støttesystemet «er et kommunistisk system som ikke har vært endret noe særlig de siste 60 årene».

Dette er ikke sitater som er løsvrevet og håndplukket. De er hentet fra en bloggartikkel Sylvi Listhaug selv har skrevet.

(NB: Bloggen inneholder harde scener som kan virke støtende på den jevne norske bonde).

Du kan lese bloggen hennes her: Kommunisme på norsk

Bondelaget raser sikkert, men jeg synes det er gledelig at vi endelig får en statsråd som vil ta et oppgjør med galskapen:

  • Vi bruker 23 milliarder kroner i året på landbruket, men likevel flykter bøndene i rekordtempo.
  • Vi har tollmurer og jordbruksstøtte, og Norge har verdens høyeste matpriser.

Sannheten er at jordbruket betyr mindre og mindre for norsk økonomi, mens vi likevel opprettholder milliardstøtten.

Det minner faktisk litt om milliardstøtten til papiravisene, som også betyr mindre og mindre for nyhetsdekningen, men likevel beholder sin milliardstøtte.

Vår nye landbruksminister er ikke bare kritisk til bøndenes milliardstøtte - hun flesker også til mot de andre partiene, blant annet Høyre, som har latt seg påvirke til å bevare «et kommunistisk system der det offentlige regulerer alt».

- I landbrukssektoren har vi et slikt system som alle politiske partier, unntatt Frp, støtter. Også Høyre har latt seg knekke av landbrukslobbyen til å ville videreføre jordbruksavtalen, mener vår nye landbruksminister.

Jeg er langt på vei enig med Sylvi Listhaug, men har ikke våget å håpe på at den nye regjeringen faktisk ville tørre å gjøre noe med systemet.

Les mine tidligere blogger:

Gladnyhet: Færre bønder

Bøndene svartmaler

Europas dyreste mat

 

Siden 1959 er antallet norske jordbruksbedrifter redusert fra nær 200.000 til godt under 50.000.

Vi har brukt over 20 milliarder kroner i året, men avvikler jordbruket i rekordtempo og har Europas dyreste mat.


Landbruksmininster Trygve Slagsvold Vedum etterlater seg Europas klart dyreste matpriser. Foto: Torbjørn Tandberg.

Det blir tydeligvis nye tider nå.

Inn med en økonomisk liberalist, ut med en bonde som avsluttet med å gi bøndene et milliardoppgjør, og som sendte halve regningen videre til norske forbrukere.

Eller som Sylvi Listhaug selv sier det: - Hvorfor skal bønder utsettes for et system som sofaprodusenter, kjøkkenprodusenter, skipsverft og annet næringsliv i Norge ikke ville tolerert?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar