hits

Stem Ap, få skattelette

LO-leder Gerd Kristiansen lover medlemmene mer fagforeningsfradrag hvis mange  nok stemmer rødgrønt.

 

LO-medlemmer og andre venner av den rødgrønne regjeringen loves nye milliard-skatteletter hvis de stemmer på den sittende regjeringen.

I går var statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Gerd Kristiansen i møte med "gutta på gølvet" - nærmere bestemt på Ringnes Bryggeri i Nittedal.

Hovedbudskapet var å fortelle at Arbeiderpartiet spiller på lag med LO, og at de rundt 30 prosent av LO-medlemmene som vil stemme Høyre eller Fremskrittspartiet nærmest ikke vet sitt eget beste.


Klassekampens gjengivelse av møtet med gutta på gølvet.

LO-lederen og statsmininsteren hadde også med seg en liten gulrot: Hvis Stoltenberg blir gjenvalgt, vil han øke fagforeningsfradraget også de fire neste årene.

 I klartekst betyr det enda mer skattelette til Arbeiderpartiets økonomiske støttespillere.

Det er altså rom for litt skattelette, likevel.

De siste årene har statsbudsjettets gulrot til fagbevegelsen vært på et par hundre nye skattelettemillioner - hvert eneste år.

"LO-skattefradraget" er mer enn fordoblet siden Stoltenberg overtok i 2005, mens statens skatteinntekter for øvrig har økt kraftig.

Les også: Skattene økt med 26 milliarder

I alt får 1,7 millioner fagforeningsmedlemmer et fradrag på 3.850 kroner på selvangivelsen, mens den andre halvparten av arbeidstakerne - de som ikke vil være medlem i LO eller andre fagforeninger - ikke får fem øre.

Nettavisen har regnet ut at denne skatteletten kan ha kostet statskassen over fem milliarder kroner siden den rødgrønne regjeringen overtok i 2005.

Les også bloggen: LO-skattelette på fem milliarder

Vanligvis påstår Jens Stoltenberg at skattelette betyr dårligere offentlige tjenester, og mindre til sykehus, skoler og veier.

Nå kommer altså nye skatteletter for de som har mye fra før (fast arbeid og lønn), og tilsvarende mindrer til å redusere køene i helsevesenet, løfte norsk skole ut fra et internasjonalt bunnivå, fjerne fattigdommen eller bygge veier.

Vel å merke hvis det er riktig at mindre skatt øyeblikelig går ut over offentlige ytelser.

Det økonomiske samrøret er ganske spesielt:

  • Skattefradraget gjør at de 860.000 LO-medlemmene kan betale mer i kontingent siden statskassen tar endel av regningen.
  • Den rødgrønne regjeringen har altså gitt fem milliarder i skattelette til LO-medlemmer og andre fagorganiserte.
  • Samtidig betaler LO rundt 16 millioner kroner i valgkampstøtte til de rødgrønne partiene.

Tilhengerne av "LO-skattefradraget" forsvarer seg med at arbeidsgiverne kan trekke fra kontingenten i NHO på bedriftsregnskapet, men det er et nokså tåpelig argument. Selskapene betaler skatt av sitt overskudd, og da går naturlig nok kostnader til fradrag først. 

Det andre argumentet er at alle tjener på et velordnet arbeidsliv. 

Kanskje det, men hvis LO er i medlemmenes interesse, så har de vel råd til å betale kontingenten sin?

Eller mener man at folk som betaler medlemskap i idrettslag, frivillige organisasjoner eller legger ned et betydelig arbeid som frivivillige i barne- og ungdsarbeid ikke utøver samfunnsgavnlige oppgaver.

Skal de også få statsstøtte?

Høyres arbeidspolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen, sier rett ut at partiet ikke vil øke fagforeningsfradraget: - De pengene vil vi heller bruke på noe annet en skatteletter, sier han til Klassekampen.

Hva skulle det være? Kamp mot fattigdom, bedre skole, kortere helsekøer?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar