hits

Skattene økt med 26 milliarder


Finansmininster Sigbjørn Johnsen har fått 26,5 milliarder kroner i økte skatteinntekter første halvår i år i forhold til i fjor. Foto: NTB scanpix.

Skattekutt på 25 milliarder kroner de neste fire årene betyr null og niks for offentlige tjenester. Spørsmålet er om du vil spare pengene selv eller la staten spare for deg.

Skatter og avgifter fortsetter å flomme inn i statskassen, og inntektene er så høye at statsminister Jens Stoltenberg ikke klarer å bruke dem raskt nok.

Likevel fremstiller han det som om Høyre-leder Erna Solberg vil rasere velferdsstaten hvis hun står fast på løftene om å kutte skattene med rundt 6 milliarder kroner i året.

Det er ren skremselspropaganda i et land som har over 4.000 milliarder kroner på bok i utlandet.

Det er også skremselspropaganda når man ser på den enorme veksten i skatteinntekter her i landet.

Første halvår har skattene økt med 26,5 milliarder kroner fra i fjor.

Se selv: Skatteregnskap, juni 2013.

For å repetere: Bare veksten i skatteinntekter på et halvår er større enn summen av det en blågrønn regjering ønsker å kutte skattene med de neste fire årene.

Hvor kommer pengene fra?

- Personlige skatteytere har betalt inn 289,7 milliarder kroner, og dette er 6,7 prosent mer enn i første halvår i fjor, heter det i omtalen hos Statistisk sentralbyrå.

Skatteregnskapet viser at skattene har økt fra 447,6 til 474,1 fra første halvår 2012 til i år, og da blir Høyres skatteletter for musepiss å regne.

Verken Høyre eller Arbeiderpartiet vil gjøre noe dramatisk med den automatiske kostnadsveksten i offentlig sektor.

Det Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jens Stoltenberg krangler om er hva de skal bruke resten av pengene til - når offentlig sektor har fått sitt. og vel så det.

Alternativene er omtrent slik:

  • Fremskrittspartiet vil på sikt kutte skattene med 100 milliarder og redusere offentlig byråkrati.
  • Høyre vil kutte skattene med 25 milliarder på fire år uten å redusere offentlig sektor.
  • Arbeiderpartiet vil fryse skattesatsene, og spare det overskytende i Oljefondet.
  • Venstresiden av SV ønsker å heve skattesatsene.

Med unntak av Fremskrittspartiet er det kun marginale forskjeller på partiene fra Høyre til SV når det gjelder skatt og offentlige utgifter.

Les også blogg fra desember 2012: 55 milliarder i skatteøkning

Handlingsregelen sier at man kun kan bruke 4 % av Oljefondet (anslått avkastning) hvert år.

Det tilsvarer rundt 175 milliarder kroner, men i 2013-budsjettet ønsket den rødgrønne regjeringen kun å bruke 125 milliarder kroner.

Det er greit nok, men det er juks å fremstille det som om eneste alternativ for å finansiere skattekutt er å redusere offentlige tjenester.

Selv med Høyres Erna Solberg som statsminister vil det være rom både for kraftig vekst i offentlige utgifter og skattekutt.

Spørsmålet er om du vil spare pengene selv eller om du heller vil betale høyere skatt og la staten spare pengene for oss alle.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar