hits

Det er Norge som er best

 


Her forklarer Jens Stoltenberg den norske modellen i TV 2 Nyhetene. Kilde: TV 2  Sumo.

Glem den nordiske modellen: Den norske modellen med 400 milliarder kroner i året fra oljebransjen er helt overlegen.

Etter Fremskrittspartiets landsmøte i helgen har det vært en krangel mellom Frp-leder Siv Jensen og statsminister Jens Stoltenberg om den såkalte norske modellen.

Trolig er det bare den kuwaitiske eller den saudiarabiske modellen som slår den norske modellen.

Diskusjonen er litt rar, for selvsagt er den norske modellen aller best.

Se bare på forklaringen til statsmininster Jens Stoltenberg, hvor den norske modellen betyr arbeid for å skape, og velferd ved å dele.


Fremskrittspartiets Siv Jensen tillot seg å kritisere den norske modellen. Foto: Frp.

 

Men hukommelsen svikter statsminister, statistiker og sosialøkonom Jens Stoltenberg.

For hva glemmer han fullstendig i sin tegning?

Hva er det egentlig som skiller den norske modellen fra den nordiske modellen (som tildels styres av borgerlige partier)?

Jo, 400 milliarder kroner i året i oljepenger.

Slå den!

Trolig er det bare den kuwaitiske eller den saudiarabiske modellen som slår den norske modellen.

  Ute i verden er det ingen som snakker om den norske modellen. The Economist hadde den nordiske modellen som hovedsak i sitt februarnummer under tittelen: «The next supermodel».

Hva har verden å lære av de nordiske landene, spurte Economist.

Og de ga raskt svaret: 

  • Sverige har kuttet offentlige utgifter fra 67 prosent i 1993 til 49 prosent nå.
  • I år kutter de selskapsskatten fra 26,3 prosent til 22,0 prosent.

- Mest vågalt har de introdusert et universelt system med skolepenger og invitere privatskoler til å konkurrere med offentlige skoler. Private selskaper konkurrer også mot hverandre for å tilby statsfinansierte helsetjenester og eldreomsorg, roser The Economist.

Ifølge reportasjen kommer de andre nordiske landene etter, men med et nølende unntak:

- Oljerike Norge er delvis et unntak i dette mønsteret, men selv der forbereder regjeringen seg for en fremtid uten olje, skriver The Economist.

Her kan du lese hovedartikkelen: Nordlys

Norske rødgrønne politikere prøvde å slå mynt på Economist-artikkelen, men de fikk ikke med seg hovedpoenget.

Bladet ønsker ikke en statsstyrt økonomi, men roser de nordiske landene - og særlig det borgerlig styrte Sverige - for å ha reformert velferdsstaten og satset på mer private tilbydere.

Det poenget fikk NHO med seg: Norge ikke del av supermodellen

Norge får riktignok ros for måten vi har forvaltet oljeformuen, men på så godt som alle andre felt får vi bank av Sverige og Danmark.

Fremskrittspartiets Siv Jensen mener at den norske modellen også betyr at det offentlige står i veien for enkeltborgerne.

Siden har debatten rast.

Les også Kristin Clemets blogg: Den norske modellen

Hva er moralen?

Det er lett å drive selvskryt, når man kan løse hvert års budsjettkrise med stadig vekst i offentlige utgifter - og gjøre opp regningen med 120 milliarder oljekroner.

Det er lett å gi bøndene over 10 prosent inntektsvekst, når man lukker øynene for at Norge har Europas dyreste mat - og vesentlig dyrere mat enn nabolandene.

Vi kan glede oss over at den norske skolen er i bedring, men vi har fortsatt en elendig skole tatt våre økonomiske ressurser og generelle utdanningsnivå i betraktning.

Og det er lett å glede seg over at den oljefyrte økonomien vokser, hvis vi glemmer at den konkurranseutsatte eksportindustrien er i krise.

Det er i det hele tatt lett å skryte av den norske modellen, hvis vi glemmer at den egentlig betyr 400 milliarder kroner i oljeinntekter hvert eneste år som gjør at vi ikke trenger å ta de tunge valgene som naboene våre har gjort.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar