hits

Hele Norge bør stemme om OL

 
Holmenkollen kan igjen bli OL-bakke, slik den var i 1952 og under ski-VM. Foto: Paul Weaver.

 

Hvorfor skal bare Oslo-folk få stemme om 26 milliarder til et OL er en god idé?

Det er valgkamp og tid for å gi ferjefri E39 (150 milliarder kroner) og skipstunnel ved Stad (en milliard kroner).

Ingen av disse tiltakene har vært på folkeavstemming i hele landet.

Grunnen er åpenbar: De er populære lokalt, men ikke nødvendigvis hos alle som skal ta regningen.

Slik er det med vinter-OL i 2022 også.

Likevel mener jeg at det er et godt forslag at hele landet skal få si sin mening om OL i Oslo.

La oss begynne med det åpenbare: Å arrangere De olympiske leker er dårlig samfunnsøkonomi. 

Uansett hva som kommer av argumenter om infastruktur, turisme og ringvirkninger, så viser all forskning at OL-arrangørene ikke får igjen pengene.

Ikke vet vi prislappen heller, men det snakkes foreløpig om rundt 26 milliarder kroner. Det aller meste på staten garantere for.

Sett fra Oslos side er bildet annerledes. Får byen mesteparten av de 26 milliardene fra staten, kan det være god butikk å arrangere vinter-OL.

Byrådet i Oslo har allerede bestemt seg for å la Oslo-folk stemme over saken.

Men resten av Norges befolkning får ikke noe å si: Idrettspresidenten kritisk til kun Oslo-avstemming om OL

Norges medlem i IOC, Gerhard Heiberg, mener at et klart flertall må ønske OL for at søknadene skal ha en sjanse.

Norge må sende inn en søknad i løpet av 2014, og saken blir avgjort året etter.

Jeg tror det er fullt mulig å få et klart flertall for OL i 2022 i en landsdekkende avstemming, og det kan enkelt gjennomføres i forbindelse med stortingsvalget i september.

Et OL i 2022 kan ikke være et Oslo-arrangement. Hele Norge må stå bak for at vi skal få en folkefest lik den vi hadde på Lillehammer i 1994.

I Tromsø er det såre toner fordi byen fikk tommelen ned for sin søknad. 

Det er greit nok at de føler seg urettferdig behandlet, men det er langtfra sikkert at Norges befolkning vil gjøre felles sak med fornærmede nordlendinger.

Les også bloggen til Senterungdommen-leder Sandra Borch:  Tordner mot OL i Oslo


Senterungdommens leder, Sandra Borch, raser mot OL i Oslo.

 

«Olympiske leker 2018. Tromsøs kamp mot falske byråkrater i Oslo. Slik er det jeg husker kampen for snart fire år siden. Jeg har ikke glemt det, og kommer nok aldri til å glemme det. Idrettsstyret, med Tove Paule i spissen, viste sin mektige arroganse ovenfor Tromsø og hele Nord-Norge.»

Hun om det.

Andre kan se en forskjell på å arrangere et OL i et oppland med en million innbyggere, bedre infrastruktur og gjenbruk - fremfor et gigantarrangement i en liten by som Tromsø.

Å arrangere et OL i Oslo er ikke nødvendigvis like dumt/smart som å arrangere det i Tromsø.

Uansett; de som betaler regningen er også nærmest til å mene noe om det er riktig av Norge å bruke 26 milliarder kroner på et nytt vinter-OL.

Pengene går ikke rett ut av vinduet, en stor del går til infrastruktur i hovedstaden.

Et OL er trolig bra for Oslo, og derfor er kommunen villig til å bruke 150 millioner kroner på en søknad.

Men et flertall i en folkeavstemming er den beste måten å synliggjøre at hele idrettsnasjonen står bak.

 

7 kommentarer

Kun de som tjener på OL bør få stemme, ikke de som betaler regningen!

OL er et arrangement for idrettsfiffen med dyre vaner og selvoppblåst ego, intet annet. De ønsker å spise kanapéer og mingle og sole seg i glansen av hverandre. Det er kvalmt og elitistisk.

Henry B Gjertsen

Henry B Gjertsen

Må et av verdens rikeste land bruke OL for å bygge infrastruktur i hovedstaden?

Ottar Birkeland

Ottar Birkeland

Money talks, bullshit walks.

En mye bedre måte å sjekke om det er vilje til å arrangere OL hadde vært å samle inn underskrifter med lovnad om penger til arrangementet. Minimum 1000 kroner per person. Hvis da 2 millioner ønsker OL så har vi allerede 2 milliarder til arrangementet der.

Men se også hvor lite det faktisk er i forhold til 26 milliarder!

Du mener kanskje at det burde vært folkeavstemning over de 150 milliarder til E39(over 20 år, hvor brukerne sannsynligvis må betale alt selv)? Vit da at om vi hadde hatt folkeavstemning over alt oslo får og har fått, ville oslo satt igjen med null og niks.

Det er to historier her. Den ene er Stavrums antipati mot veibygging på Vestland, selv om minst 75% skal betales av brukerne (Rogfast skal vi betale 90%) og OL i Oslo.

Jeg er ikke fra Nord-Norge, men måten Oslomafiaen behandlet det arbeidet på, opprører meg ennå. Et OL som var ALT for dyrt, som lå an til å koste 2-7 milliarder kroner MINDRE enn et OL i Oslo. Avisene i Akersgata og andre selvutnevnte dommere hadde bestemt at det ikke skulle bli OL i Tromsø lenge før vedtaket faktisk ble gjort. Alle triks i boka og noen som av etiske grunner aldri kommer i boka (f.eks. få en stadsråd sykemeldt pga. en brygge i Nord-Fjord), ble brukt for å sabotere og motarbeide den OL søknaden. 4 år etterpå har de frekkhetens nådegave til å søke selv og forventer full oppbakking fra hele landet. Det er kanskje på tide å justere selvbildet.

Så nå ønsker sentrale øslandsstrøk OL til 30-35 milliarder statlige kroner, der mye går til infrastruktur, og intercity tog til tilsvarende summer (?), det også helt uten egenbetaling. Men veinett på vestlandet, der vi betaler mesteparten selv, er de motstandere av. Jeg kjenner jeg blir kvalm!

Det jeg skulle ønske alle snart forstod, særlig i nord, er at kampen om OL i Tromsø er over. For å bruke idrettsens egen terminologi: when the fat lady sings - its game over.

Akkurat som en fotballkamp, ikke sikkert resultatet ble rettferdig, men når det er spilt ca 90 minutter, så er det ugjenkallelig slutt. Så får en bare håpe at oslo vinner kampen. Både med tanke på at Oslo har behov for byutvikling, men også fordi Oslo har den DESIDERT DÅRLIGSTE ANLEGGSDEKNING NÅR DET GJELDER IDRETTSANLEGG AV ALLE FYLKER I HELE LANDET.

Skriv en ny kommentar