hits

Krokodilletårer for høyere rente


Statsmininster Jens Stoltenberg gir bankene skylden for renteøkningene. Det er for lettvint.

Bare noen dager etter at regjeringen varslet nye sikkerhetskrav, klinket de største bankene til med 0,3 prosentpoeng høyere rente til de aller fleste kundene.

Bankene setter opp rentene fordi de kan og fordi de ikke frykter konkurranse

Ekstra morsomt blir det når svøpen svinges over landets største bank, DNB.

Vi snakker ikke om Frelsesarmeen, og det vet Stoltenberg godt: De siste fire årene har staten og Folketrygdfondet tatt imot 6,4 milliarder kroner i utbytte fra DNB!

Les også saken: Sigbjørn har tatt ut 5,5 milliarder

Her er nemlig staten største aksjonær og den som tjener mest på at banken hever rentene. Er man virkelig imot renteøkningen, så kan staten stemme imot nye milliardutbytter på DNBs generalforsamling i april.

Men det vil ikke skje.

Om noen få uker vil staten - og statsmininster Jens Stoltenberg - etter alt å dømme stemme for at staten skal få 1,4 milliarder kroner i utbytte fra DNB for 2012.

De klagde i hvertfall ikke på generalforsamlingen i fjor, da det vanket 1,3 milliarder i utbytte.

En enslig aksjonær kjempet imot: Ensom kamp mot grådigheten

Finanskomiteens leder, Torgeir Michaelsen, tror at bankene driver med veldedighet: - Bankene ber kundene betale en regning bankene ennå ikke har fått. Jeg vet ikke hvilke bransjer som kan tillate seg det, sier han til Dagens Næringsliv.

Det er en pussiv forståelse av hvordan finansmarkedet fungerer.

DNB er børsnotert og forsøker å drive så lønnsomt som mulig.

Banken både bør og skal sette renten så høyt den tør og kan ut fra konkurransen.

I 2012 fikk statskontrollerte DNB et overskudd på 17,6 milliarder kroner.

Du kan lese mer her: DNBs årsrapport for 2012

DNB tjener penger fordi banken har små tap på utlån, høye gebyrer og mye høyere utlånsrente enn innskuddsrente.

For å si det med Peer Gynt, så er staten med på ferden - men klager for hele verden.

Når regjeringen forhåndsvarsler nye krav til sikkerhet, så «ødelegger» man samtidig konkurransen og lukker døren opp for høyere lånerenter.

Alle bankene vet at konkurrentene må legge seg opp mer kapital bak hver utlånskrone.

Det betyr enten mindre utlån eller høyere rente, og begge deler svekker konkurransen.

Derfor tør både Nordea og DNB å sende ut brev med 0,3 prosentpoeng høyere rente til alle lånekundene.

Selv om detaljene i reglene ennå ikke er kjent, er signalene glassklare: Bankene kommer til å bli tvunget til å legge seg opp nye milliarder i egenkapital.

Det betyr enten mindre utlån eller dyrere rente.

Likevel klager politikerne:

- Jeg vil fastslå at kommende krav og og reguleringer ikke gir grunnlag for å sette opp rentene nå, sa statsmininster Jens Stoltenberg i sin tale til finansnæringen.

Og finansmininster Sigbjørn Johnsen fulgte opp: - Jeg er overrasket over at man bruker et krav man ikke har sett som begrunnelse for å øke renten.

Dette er krokodilletårer.

Nordea-direktør Gunn Wærsted sier det ganske treffende til Aftenposten: - Jeg tror kanskje det er utslag av at vi er i et valgår.

Og Jens Stoltenberg gode venn, DNB-direktør Rune Bjerke, gir svar på tiltale: - Når Regjeringen i dag sier at bankene ikke har fått krav, så er det feil. Marsjordren fra Finanstilsynet er, og har vært, helt krystallklar.

20 kommentarer

Det er litt fordummende når dere skriver "Jens" og ikke "Norge" har fått 1,4 mrd....

Godt skrevet, og indikerer også hvorfor statlig eierskap kan være problematisk. Møter seg selv i døra titt og ofte. Kanskje på tide å få luftet ut regjeringskontorene.....

Spar oss for denne tabolide personifiseringen av den norske stat, det undergraver et ellers greit budskap.

Det er skattebetalerne som får utbyttet, ikke Jens eller Ap. Statens alternative inntektsmetoder er jo åpenbare, men det blir også feil i manges øyne.

Til Johnny og Eivind: Stavrum har helt rett og en "personifisering" er i dette tilfellet helt på sin plass. Når man går så høyt opp på banen som Jens og Sigbjørn i godt samrøre med partifellen Rune så må man bare tåle å bli nedløpt av kommentatorer og rasende velgere og kunder.

Godt valg i september!

bankene tjener nok penger og hadde hatt tilstrekkelig egenkapital hvis sosialistene hadde holdt de røde fingrene unna og latt bankene benytte overskuddet til å oppfylle egenkapitalkrav. Nei de forbanna sosialistene må sende regningen til hele Norges befolkning, vi har jo alt for lite skatt til å betale for gildet til Ape kattene

Er glad min tid i Dnb er over snart!!

Espen Goffeng

Espen Goffeng

Godt å se at det er mange som reagerer på denne infantile fornavnstrenden i mediene. Èn ting er når det skjer rundt kjøkkenbordet, men Stavrum og Nettavisen (og andre aviser) bør holde seg for gode til det. Det bygger sterkt oppunder mange tullete teorier og samfunnsbetraktninger som nærmer seg det absurd konspiratoriske og som er i sterk vekst. Dere rører rundt i farlig farvann når dere fordummer dere selv på denne måten. Dette gjelder forøvrig personifisering av politikere generelt, ikke bare de Rødgrønne.

Det er vel dere som kommenterer her som mener at Stavrum har skrevet at Jens får penger.

For det første får han ikke penger. Han tar de som eier og for alle andre enn staten er det skatt på slikt.

For det andre skriver Stavrum klart : "Statsmininster Jens Stoltenberg gir bankene skylden for renteøkningene. Det er for lettvint.".

Stoltenberg er regjeringssjef og når det kommer til hva han gjør som regjeringssjef - som å gi bankene skylden - må man nesten omtale han ved navn, ikke som Norge eller regjeringen eller noe annet.

Det er helt klart at regjeringen svekker enhver bedrift den ønsker å ta utbytte av. Det er det som er debatten - ikke hva dere mener at Stavrum har omtalt Statsministeren som...

Ap ligner mer og mer på mafia.Bare en sosialist som kan like dette.

Min tid er snart over i DNB også, dette er rett og slett ugreit, arrogant og uspiselig.

småbanker er et bedre alternativ.

MOGENS hvor er du med dagens oppgulp,dagen blir liksom ikke det samme uten deg og ditt.

Heldigvis er min tid i DNB over

Hvor fordummende kan en artikkel bli, tror virkelig Stavrum att folk er sååå stokk dumme att de biter på denne argumentasjonen hans..

1000 kr spørsmålet er jo hva som driver Stavrum til å skrive en så tåplig fordummende artikkel, hva er GULLROTEN i det fjerne..

"I artikkelen står det: "De siste fire årene har staten og Folketrygdfondet tatt imot 6,4 milliarder kroner i utbytte fra DNB!"

Jo, men dette og mere til har Jens og Mister Moneybag" - XMiljøminister Solheim - gitt vider til det såkalte "Regnskogfondet" i Brasil.

Var det ikke 7 milliarder de ga vekk sist gutta var på tur der borte da?

Så når Høyesterett frifinner DnB for svindelen mot Ola og Kari Nordmann gjennom flere år, gjennom råsalg av strukturerte produkter, så tjener altså staten penger? Det er jo helt utrolig, kundene er jo dømt til å tape all den tid Høyesterett og banker er i lomma på Staten. Fy f... for et samfunn vi utvikler oss til å bli.

Saken er jo den at dette er fullstendig uten kontroll.

Det er absolutt ingen restriksjoner på bankenes "nye egenkapital", disse pengene kan de gjøre akkurat som du vil med, uten at staten har sanksjonsmuligheter eller kontroll. Bankene kan i årene legge seg opp enorme formuer, betale så mye som de ønsker ut til seg selv gjennom ulike bonusordninger og utbyttefester, og le hele veien til banken - altså seg selv.

Dette må jo være en enorm forretningsmulighet til å bli rik i en fei! Er noen av dere med, så stifter vi bank sammen?

La det være med begrepet krokodilletårer og heller be om Stavrums syn på at bankene samtidig setter ned innskuddsrenten. Skal alt aksepteres forde de driver butikk?

Hvis en bank har for dårlige vilkår, så kan du utnytte konkurransen mellom bankene og skifte bank. Det hjelper sjeldent å klage på prisene i en butikk eller om å be dem selge deg varer billigere.

Men problemet her er at myndighetene har truffet tiltak som gjør konkurransen mellom bankene svak - og det er et styringsansvar, ikke noe man kan kritisere den enkelte bank for.

Jeg hverken forsvarer eller angriper bankene. De tar seg så godt betalt som markedet gir dem adgang til.

Bankene kan møte økt egenkapitalkrav på to måter:

1) Redusere utbytte til eierne inntil kravet dekkes. Dette reduserer IKKE verdien av bankene - eierne eier de samme pengene selv om de ikke utbetales.

2) Øke marginene mot sine kunder. I seg selv øker ikke dette egenkapitalen direkte, men et høyere overskudd ender selvsagt i en øket egenkapital. Dette ØKER verdien av bankene for aksjeeierne, direkte betalt av kundene.

Det som skjer er altså at eierne av bankene opportunistisk bruker økt egenkapitalkrav som en mulighet til superprofitt. Og den største bankeieren og profitøren av dem alle er Finansdepartementet. Som er den som nå beslutter økte egenkapitalkrav. For en bananrepublikk vi er blitt.

Skriv en ny kommentar