hits

Spetalen er ingen kommunist

kommentarer
kommentarer
Kommentarer

Aksjemilliardær Øystein Stray Spetalen refser bankene, men bekjenner seg til kapitalismen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

Aksjemilliardær Øystein Stray Spetalen pisker både banker og politikere, men er ikke kommunist av den grunn.

Det er velkjent at Stray Spetalen er kritisk til finansnæringen og direktørene på toppen: - Disse finansfolkene er parasitter, men de er beskyttet av kameratene sine, som de har i styre og stell, og de er ofte beskyttet av staten. Jo før resten av samfunnet forstår at dette er parasitter, jo bedre, sier Stray Spetalen i et intervju med Manifest Tidsskrift.

Du kan lese hele intervjuet her: Finansterrorisme

Politisk fremstår Øystein Stray Spetalen som noe for seg selv:

  • Han er kritisk til frihandel og markedsteori
  • Han ønsker en styrt kapitalisme
  • Og han er erklært klimaagnostiker

Det finnes altså ikke ett parti på Stortinget som er enig med Øystein Stray Spetalen i ett og alt.

Til gjengjeld er investoren heller ikke partitro, men fritenkende.

Dagens Næringsliv gjengir intervjuet i Manifest Tidsskrift.

Han stemmer ikke rødgrønt, gir pengestøtte til Høyre, vil vingeklippe Oljefondet og svinger svøpen over toneangivende politikere som Jonas Gahr Støre.

- Jonas Gahr Støre, for eksempel, er flink til å snakke. Men det er bare store, tomme ord, mener Spetalen.

? Men jeg tror også folk flest rundt om i Europa er møkk lei. De er møkk lei av politikere som er bare ute etter egen karriere og ikke bryr seg om vanlige folk, men er fulle av store ord, sier Øystein Stray Spetalen i intervjuet med Manifest Tidsskrift.

Investoren begynte sin karriere som mangeårig aksjemegler før han begynte å investere egne penger på børsen.

Han er mest kritisk til sine tidligere kolleger i finansnæringen - spesielt bankene.

Stray Spetalen mener at spekulasjon har overtatt for verdistigning, og at storbankene holder land som Hellas som gisler i en finansiell utpresning. Bankene lånte enorme beløp til spekulasjon, og ble «too big to fail».

Investorens medisin er strengere regulering av bankene, men også av store selskaper som Statoil, Telenor og Statkraft for å få dem til å investere mer i forskning og utvikling i Norge.

Han fnyser av frihandel og markedsliberalisme, og er kritisk til at Oljefondet investerer tusenvis av milliarder i utlandet - i stedet for å støtte norsk forskning og industrioppbygging i Norge.

For en leser av intervjuet fremstår det som litt uklart om Øystein Stray Spetalen ønsker seg tilbake det statlige Jernverket i Mo i Rana (neppe), eller om han støtter tollmurer og nasjonal proteksjonisme a la Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet (tvilsomt).

Det er også uklart hvilken rolle han mener at politikerne har hatt for slapp regulering og dårlig styring.

De fleste er enige om at den politiske styringen av finanssektoren var for dårlig. Problemet var blant annet at bankene og direktene kunne tjene eventyrlig på å ta store finansielle sjanser, uten å få tilsvarende straff når de feilet.

Men det er også bred enighet om at eurokrisen ikke bare ble skapt av finansspekulasjon, men også av politikere i Hellas og Italia som jukset med nasjonale statistikker for å skjule at landene lånte enorme beløp for å leve over evne.

Og den såkalte sub prime-krisen i USA ville vært umulig uten katastrofale politiske tiltak.

En rimelig tolkning er at Øystein Stray Spetalen mener at egoistiske banktopper utnytter offentlige sikkerhetsnett og dårlig regulering til å sko seg på samfunnets bekostning, og at svake politikere lar det skje.

Han er altså en kapitalistisk samfunnsrefser.

 

comments powered by Disqus