hits

Hvorfor er de rike så gjerrige?

Matmilliardær Stein Erik Hagen og datteren Cathrine på premierfest. Når får vi den første norske milliardæren som følger Microsoft-milliardær Bill Gates eksempel og gir bort formuen til fattige og syke i den 3. verden? Foto: Erlend Aas, NTB scanpix.

Mens norske milliardærer sutrer over formueskatt, har Microsoft-gründer Bill Gates gitt bort 160 milliarder kroner til verdens fattige.

I Norge er det lettere å gi bort andres penger enn sine egne.

Rikinger som gir selv, og som engasjerer seg direkte, får mer ut av pengene enn milde gaver fra upersonlige givere gjennom statlig bistand.

Derfor er det statsmininster Jens Stoltenberg som er Microsoft-sjefens vert under besøket: - Norge er på verdenstoppen i generøsitet, kvitterte Bill Gates med.

Men da mener han den norske staten, og de nær 30 milliardene vi som nasjon årlig gir i utviklingshjelp.

Med svært få unntak holder norske rikinger på lommebøkene sine.

Når skattefuten blir for nærgående, setter mange av dem seg på første fly til London eller Kypros.

Det norske systemet er formueskatt og arveavgift, og politikere som drar verden rundt med milde gaver.

Så langt har det gått at statsmininster Jens Stoltenberg følte behov for å nyansere: - Det er ikke meg man skal takke, men de norske skattebetalerne som har stemt  på en slik politikk, sa Stoltenberg.

Hvorfor er det ingen norske milliardærer som gir så det svir til den 3. verden?

Aftenposten spør Microsoft-grunnleggeren hva han vil si til norske milliardærer.

- Dersom du er rik, kan du velge å bruke pengene på deg selv. Men hvor mye trenger du for å sikre din egen mat og helse? Du kan velge å gi pengene til barna. Men har de godt av å starte med flere hundre millioner? Mitt syn er at barn ikke har godt av å starte med gigantiske summer, svarer Bill Gates til Aftenposten.

Selvsagt finnes det norske unntak. Eiendomsinvestor Christian Ringnes er blant dem - for ikke å snakke om Olav Thon og Hans Rasmus Astrup (Astrup Fearnley-museet).

En annen som bør nevnes, er Trond Mohn.

Og det er kanskje urettferdig å dra frem Stein Erik Hagen i bildet, nok en gang. Han har donert penger både til travhest til Märtha Louise og til gjenoppbyggingen av Holmenkollen Kapell.

Og vi vet jo at John Fredriksen og Kjell Inge Røkke har støttet henholdvis Vålerenga og Molde med millionbeløp.

Alt dette er vel og bra.

Men såvidt jeg vet er de mest gavmilde norske milliardærene mest opptatt av å bidra til norsk kultur - og mindre engasjert i å bekjempe fattigdom og sykdom i utviklingsland.

Norge gir 500 millioner kroner årlig til Bill Gates og arbeidet med vaksine i den 3. verden. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Det er her Bill Gates er så imponerende, og også verdens beste investor - Warren Buffet - fortjener å bli nevnt. Hans har gitt 17 milliarder dollar til Gates-stiftelsen.

Noen vil kanskje innvende at norske rikinger gir penger i skjul, og at de ikke ønsker offentlighet rundt sine gaver. Det er nok riktig, men ikke i den relative målestokken som Bill Gates har gjort.

I farten kommer jeg på ett unntak, og det var Kjell Inge Røkkes plan om å gi fem milliarder kroner til en offentlig stiftelse som skulle støtte norsk innovasjon, forskning og utdannelse.

Etter klassisk norsk mønster ble gaven mistenkeliggjort, Kjell Inge Røkke ble fornærmet, og siden har det vært stille rundt Røkke-stiftelsen.

Paradoksalt nok var Bill Gates i Norge samme dag som NRK viste et nytt program i sin strålende serie om norsk bistand.

Hovedpoenget i serien er å vise at Norge har gitt 400 milliarder kroner i utviklingshjelp ut fra beste mening, men med diskutable resultater.

I går viste NRK hvordan Norad bruker tusenvis av kroner på å sponse ukritiske norske journalister, og det kan legges til at Norad også støtter de politiske partiene med millionbeløp.

Det er en god hypotese at rikinger som gir selv, og som engasjerer seg direkte, får mer ut av pengene enn milde gaver fra upersonlige givere gjennom statlig bistand.

Dette ser også den norske statsministeren:

- Det er for mange eksempler på lite effektiv uhjelp, sier Jens Stoltenberg.

- Jeg er veldig for private donasjoner. Vi får mer penger, som er viktig,  men også en kompetanse på å drive mer effektiv uhjelp, sier Jens.

Ifølge Businessinsider har Bill Gates reddet nesten seks millioner liv så langt, blant annet rundt 3,4 millioner fra hepatitt B og 1,2 millioner fra  meslinger.

Les også: Innen 2019 vil Gates ha reddet 7,6 millioner barn  under fem år.

Besøket fra Bill Gates kan være til inspirasjon også for norske milliardærer.

Hvis de følger Microsoft-milliardærern og gir milliarder av kroner til vaksiner og helsehjelp til fattige, slår de tre fluer i en smekk:

  1. De kvitter seg med formueskatten.
  2. De trenger ikke bekymre seg for arveavgift.
  3. De gir sine egne barn en sunnere start.

Snakk om kinderegg-effekt.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar