hits

Kong Harald er også muslimenes konge

Kong Harald og Kronprins Haakon har tidligere besøkt moskeer. Foto: Jon-Michal Josefsen, Scanpix.

Kong Harald er også muslimenes konge, men nå er Kongen stilt i en umulig situasjon.

Den norske legen, tidligere m-l'er og muslimen Trond Ali Linstad skulle i går fått Kongens fortjenestemedalje.

Kuvendingen i siste time er pinlig for Slottet, og det finnes ingen lett vei ut av uføret

Men i siste øyeblikk bøyde Slottet av og satte utdelingen på vent.

- Denne saken er komplisert. Vi har bedt om litt mer tid og vil gjerne snakke med Linstad. Vi har avtalt et møte på mandag, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

- Jo, jeg er vel kanskje litt skuffet, sier Linstad til Dagsavisen.

Kuvendingen i siste time er pinlig for Slottet, og det finnes ingen lett vei ut av uføret. Det er Kong Harald personlig som må ta avgjørelsen. Enten ved å ombestemme seg - og dermed bevise at tildelingen skjedde ved slurv - eller ved å trosse motstand fra blant andre Oslos ordfører Fabian Stang.

Kilde: Twitter.

Den planlagte utdelingen i går ble utsatt fordi Nationaltheateret angivelig ikke kunne være vertskap under forestillingen «Folk og Røvere i Kardemomme by» av sikkerhetshensyn.

Det luktet kalde føtter lang vei, og det ble dokumentert da utdelingen heller ikke skjedde på Urtehagen Friskole, som var reservearena.

Kongens fortjenestemedalje ble innstiftet av Kong Haakon VII i 1908, og den kan blant annet utdeles for innsats i offentlig tjeneste.

I Trond Ali Linstads tilfelle ble utdelingen begrunnet med hans integreringsarbeid, knyttet til Urtehagen friskole og barnehage.

Til nå har ingen kritisert dette arbeidet, men Trond Ali Linstads øvrige meninger.

Les Sistesidens humoristiske spark: Religiøse vrangforestillinger

Helt siden tiden i AKP (m-l) på 70-tallet har Lindstad vært ytterliggående og gått sine egne veier.

Han var leder av Palestinakomiteen i en tiårsperiode, konverterte til islam (sjia) og har støttet regimet i Iran.

Trond Ali Lindstad er lege, tidligere marxist-leninist og Palestina-aktivist. Foto: Scanpix.

Men den ytringen som nå diskuteres mest er følgende:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelse de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes».

Jeg leser ikke den uttalelsen som antisemittisk, men generaliserende. Linstad advarer mot innflytelsen, ikke etnisk bakgrunn eller religiøs tro.

Ytringen er godt innenfor norsk ytringsfrihet, og vi måtte tålt lignende synspunkter om muslimer.

Å dra inn hans AKP-bakgrunn på 70-tallet er irrelevant etter mitt syn.

Hvis terskelen settes der, må man huske at det samme gjelder ledende norske politikere, fagforeningsledere og redaktører.

Å støtte palestinerne mot Israels okkupasjon er etterhvert så utbredt at selv tidligere Høyre-statsmininster Kåre Willoch er i de rekkene.

I listen over tidligere medaljevinnere finnes mange venner av Israel, så synspunkt på den palestinske konflikten kan neppe stå i veien for Kongens fortjenestemedalje.

Vi står igjen med en ytterliggående person som har gått sine egne veier, og som har sine meningers mot.

Det må vi tåle i et demokrati.

Det vi derimot ikke kan tåle er kongelig heder til rasister. Derfor er det positivt om Trond Ali Linstad rydder den tvilen til side, og klargjør om han er kritisk til jøder som etnisk folkegruppe eller til jødisk politisk innflytelse. Det burde skjedd før prisutdelingen ble vedtatt og at det ikke skjedde tyder på dårlig forarbeid hos Fylkesmannen og på Slottet.

Kongen kan ikke dele ut sin fortjenestemedalje til en antisemitt, men det hevder Trond Ali Lindstad at han ikke er.

Trond Ali Linstad får ikke Kongens fortjenestemedalje for sine meninger og holdninger, men for sitt arbeid med Urtehagen friskole og barnehage.

Der får han de beste attester: - Dette er trist og urettferdig. Urtehagen har vært veldig bra, jeg har lært masse der, sier en av brukerne til Dagsavisen.

Kong Haakon VII utnevnte den første arbeiderpartiregjeringen i Norge i 1928, da Arbeiderpartiet var blitt Stortingets største parti. Dengang var Arbeiderpartiet et revolusjonært parti og det vakte stor borgerlig motstand da kongen ba Christopher Hornsrud danne regjering med de berømte ordene: «Jeg er også kommunistenes konge».

Å stå fast på utdelingen til en muslimsk aktivist vil også vekke oppsikt. Derfor er saken så vanskelig for Kong Harald, som også er muslimenes konge.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar