hits

Du må betale iPhone-dommen

Apple får 1,05 milliarder dollar i erstatning fordi Samsung har etterlignet formen på iPhone på sine telefoner. Foto: Scanpix.

Du taper når Samsung må betale Apple en milliard dollar i erstatning. Handelskrigen gir mindre konkurranse og dyrere telefoner.

Samme dag falt to ulike dommer ved domstolene i henholdsvis Sør-Korea og USA:

  • Både Samsung og Apple vant på «hjemmebane», men tapte borte.
  • I California ble Samsung dømt til å betale 1,05 milliarder dollar for å ha etterlignet Apples form med avrundete hjørner på telefonene.

Vi snakker om en eksplosiv blanding av religion, jus og handelskrig.

Vinnerne er juristene - og de klare taperne er forbrukerne, det vil si deg og meg.

Apple får neppe sitte igjen med et globalt monopol på lage rektangulære mobiltelefoner med avrundete hjørner

Er det en ting vi har lært etter 16 år i Nettavisen, så er det at Apple er et selskap som er elsket - og hatet. Vi kan knapt skrive en artikkel om en ny Mac, før vi får en lang serie med mailer fra Microsoft-tilhengere.

Nå er «krigen» forlenget til mobilen: iPhone vrs Android, eller snarere Apple mot Google (som lager Android).

I potten ligger et enormt marked. Analytikerne anslår at det i år vil bli solgt smarttelefoner for rundt 200 milliarder dollar over hele verden, og at det vil øke til rundt 250 milliarder neste år.

Tallet tilsvarer hele det norske statsbudsjettet.

Google og Larry Page er den egentlige fienden til Apple, som forsøker å ramme salget av Android-telefoner. Foto: Scanpix.

Googles operativsystem Android ligger på to av tre telefoner som selges, mens Apples markedsandel er omlag 17 prosent. Men selv om Apple er minst, så var deres iPhone banebrytende i brukervennlighet og design - og det er denne ledelsen Apple nå går rettens vei for å beskytte.

Til syvende og sist er det Android som er den reelle fienden. Vinner Apple frem helt til amerikansk høyesterett kan det true konkurrentenes mulighet til å etterape iPhones bruk av ikoner, småprogrammer (apper) og designet med en firkantet telefon med avrundete hjørner - altså iPhonens look and feel.

Samsung mener at ingen kan ha monopol på et rektangel med avrundete former: - Dommen bør ikke bli sett på som en seier for Apple, men som et tap for den amerikanske forbrukeren. Den vil lede til færre valgmuligheter, mindre innovasjon og potensielt høyere priser, mener Samsung.

Les også saken på Wall Street Journal: Apple vinner stort i patentsak

Fra sidelinjen kan det være liten tvil om at Samsung har etterlignet Apple. På den annen side er PC-verdenen full av eksempler på tilsvarende saker. Apple fant hverken opp mus eller navigasjonssystemet med å peke, klikke og dra på skjermen - men det var Apple som fikk salgssuksessen.

Deretter rappet Microsofts Windows ideene fra Apple og skapte en enda større suksess.

Nå ser vi det samme på mobil. Litt forenklet vant Apple saken i California på designlikhet, mens Samsung vant i Seoul på det som ligger under dekselet.

Apple er faktisk den største kunden av deler fra Samsung, og koreanerne mener at Apple har brukt deres teknologi og betalt for dårlig. Men der Seoul-domstolen ga bøter i 100.000-kroners klassen, klinket den amerikanske domstolen til med seks milliarder kroner etter 21 timer og 37 minutter i rettssalen.

De entydige vinnerne er juristene, som nå har startet prosesser i åtte land. Den juridiske regningen blir gigantisk nå som også EU har kastet seg inn.

Etter Apples knusende seier, er den mest sannsynlige utgangen at Samsung anker - men at partene etterhvert kommer til en avtale.

Apple får neppe sitte igjen med et globalt monopol på lage rektangulære mobiltelefoner med avrundete hjørner, og forbrukerne er tjent med at produsentene konkurrerer så bustene fyker om både teknologi og design.

Til syvende og sist handler det om markedsandeler - ikke moral.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar