hits

Hvem etterfølger Jens Stoltenberg?

 

 

Statsmininster Jens Stoltenberg går neppe av i kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport. Men det er slett ikke sikkert han er Arbeiderpartiets kandidat ved valget neste høst.

Hvem av disse blir Aps statsministerkandidat neste høst? Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre eller Trond Giske?

I dag fyller Arbeiderpartiet 125 år og feirer seg selv i Folkets Hus på Youngstorget.

- Arbeiderpartiet har vært sentrum i norsk politikk gjennom 125 år, og vi er det fortsatt. Vår politikk er blitt gjennomført. Det er verdt å markere, sier partisekretær Raymond Johansen.

Les også: - Det viktigste vi har oppnådd er verdighet

Selv om partiet samler sine tropper, så foregår feiring med malurt i begeret. Tilliten til Ap og Stoltenberg styring er svekket etter nådeløs kritikk fra 22. juli-kommisjonen, den rødgrønne alliansen sliter tungt på gallupene, og «ørnen blant partiene» - som historiker Jens Arup Seip kalte Ap - er nå jevnstort med Høyre.

Tallene fra Pollofpolls.no viser at de rødgrønne er langt unna flertall på Stortinget - og det har gått jevnt nedover siden i vinter. Kilde: Pollofpolls.no

Samtidig skal vi ikke glemme at saken helt og fullt er i Jens Stoltenbergs hender.

Han har personlig støtte fra rundt 70 prosent av befolkningen i spørreundersøkelser, og regjeringen har rent flertall og tillit fra Stortinget. Kritikerne kan like det eller mislike det, men Jens Stoltenberg går av når han selv vil.

Likevel er det liten tvil om at partistrateger som Raymond Johansen nå bruker betydelig tid på å legge en plan for å komme på offensiven.

I en slik ærlig vurdering er det et åpent spørsmål om Jens Stoltenberg er den rette mannen til å lede Arbeiderpartiet inn i en ny kamp om velgernes støtte den 9. september 2013.

Jeg tror Jens Stoltenberg sliter med å forene to tanker:

  • Stoltenberg ønsker sin venn Jonas Gahr Støre - og ikke Trond Giske - som sin etterfølger.
  • Samtidig ønsker han ikke å blir skrevet inn i historiebøkene som den ansvarlige for 22. juli.

Løsningen kan bli å gå av i god tid før valget, men tilstrekkelig lenge etter 22. juli-kommisjonens rapport til at kritikken har lagt seg.

Arbeiderpartiets viktigste støttespiller er LO: - I det store bildet leverer denne regjeringen svært bra, selv om vi kan kritisere både Ap og de rødgrønne. Regjeringen har levert stort sett alt vi har bedt om, sier LO-leder Roar Flåthen i et intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Flåthen og Stoltenberg har hatt et godt forhold, men LO skal velge ny leder i mai 2013 når Roar Flåthen går av for aldersgrensen. Spekulasjonene om etterfølger har begynt, og «kjøttvekten» tilsier at det blir en fra offentlig sektor. Nestleder Gerd Kristiansen fra Fagforbundet nevnes som en mulig kandidat - en annen kandidat er den andre nestlederen, Tor-Arne Solbakken, fra statlig sektor.

Formelt er det Arbeiderpartiets årsmøte som velger partileder, mens det er velgerne som velger eller vraker den rødgrønne regjeringen.

Foreløpig antar de fleste at Jens Stoltenberg står løpet og leder Arbeiderpartiet inn i en ny valgkamp.

Men hvis han velger å overlate roret til Jonas Gahr Støre for å ha regi over hvem som blir etterfølger, er følgende datoer og prosesser viktige:

  • Oslo Ap begynner nominasjonsprosessen i høst, og vil be om svar på om Jens Stoltenberg er kandidat.
  • Arbeiderpartiet skal ha årsmøte neste vår/sommer og vil be om svar på om Stoltenberg fortsetter som leder.
  • Samtidig kan Stoltenberg velge å gå av når som helst og da vil Jonas Gahr Støre den naturlige arvtakeren.

Stoltenbergs store dilemma er at hvis Arbeiderpartiet går på et valgnederlag neste høst, så kan han fort miste regien på hvem som skal etterfølge ham.

Da kan næringsminister Trond Giske seile opp som Aps neste mektige mann. Giske får gode skussmål som kulturmininister og næringsmininster, og han har gått fri for all kritikk for 22. juli.

Men forholdet til kretsen rundt Stoltenberg er dårlig, og Oslo-eliten vil for all del unngå Trond Giske som ny partileder og statsminister.

Arbeiderpartiets høyste organ er landsmøtet, og partiets vedtekter sier at det skal avholdes mellom 1,5 og 2,5 år etter forrige landsmøte (som ble holdt i april 2011).

Det er landsstyret som innkaller til årsmøte, og det skal gjøres med syv måneders frist. Neste landsmøte blir til neste år. Tidspunktet er ennå ikke kjent, men det må skje en gang mellom mars og september neste år - altså før valget.

Landsmøtet har 300 delegater fra hele landet, og det har skjedd før at landsmøtet har gått sine egne veier.

Ingen bør være skråsikre på hvem som vinner en kampvotering mellom Jonas Gahr Støre og Trond Giske.

Det er godt mulig at Jens Stoltenberg allerede har lagt en plan for tronfølgen.

La oss håpe det ikke blir som med terrorberedskapen før 22. juli 2011 - nemlig at han hadde lagt en plan, men glemt hvor han hadde lagt den.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar