hits

Vondt å se på Enga

VIF-trener Martin Andresen er sliten. Foto: Scanpix.

«Vondt å se på Enga», sang Klanen og mente spillet på banen. Men spillet i kulissene om trener Martin Andresen er minst like dårlig.

For to år siden vant Vålerenga årets sponsorpris for verdiene klubben stod for overfor sponsorene.

Samhandlingen er totalt fraværende i noen kritiske dager for klubbens fremtid og omdømme

Nå fremstår klubben som et anarki hvor den ene baksnakker den andre, og hvor kollektivet er handlingslammet.

Det paradoksale er at tilsvarende gjentar seg igjen og igjen: Norske fotballklubber er dårlige på å håndtere interessemotsetninger. Likevel drar fotballedere land og strand rundt og holder seminarer for å lære offentlige og private virksomheter ledelse og mestring.

Varefakta først: Undertegnede er Vålerenga-supporter, har barn som er aktive i klubben, og kjenner både Martin Andresen og mange av de andre aktørene som hyggelige og flinke mennesker.

Men det er altså ikke til hinder for at samhandlingen er totalt fraværende i noen kritiske dager for klubbens fremtid og omdømme.

For å ta en parallell til næringslivet, så vet vi at en leder kan være glimrende i en bedrift og en katastrofe i en annen. En leder kan også ha strålende resultater i en periode, får så å gjøre det dårlig. Sjefer kommer og går, og en stor bedrift har organer og mekanismer som håndterer slike sjefsbytter uten dramatikk.

Som trener har Martin Andresen gode resultater. Under hans ledelse har klubben en cupfinaleseier og sølv i serien, men nå butter det forferdelig. Spillerstallen er god, men samhandlingen mellom treneren og laget resulterer ikke i godt spill. Tapene mot Sandefjord i cupen og mot seriens absolutte bunnlag, Stabæk, virker ikke som arbeidsuhell.

Likevel er ikke løpet kjørt. Vålerenga er på 8. plass med en kamp mindre. Vinner de den, er de på 7. plass - i ryggen på Rosenborg og Tromsø. Taper de kampen, derimot, er det bare tre poeng ned til nedrykkstriden.

Klubbledelsen forklarer selv at Martin Andresen har gitt uttrykk for at han er sliten, og at meldingen kom i forrige uke (etter tapet mot Sandefjord, før tapet mot Stabæk). Det er altså ikke snakk om å sparke Martin Andresen, men å forhandle seg frem til en løsning hvor han får en avløsning.

Treneren har en uoppsigelig kontrakt ut 2013, og skal angivelig ha fem millioner kroner i lønn for å stå ut perioden. «Uoppsigelig» betyr ikke mer enn at partene må bli enige om en løsning.

I trenerteamet finnes erfarne, dyktige folk som Andrea Loberto og Andre Bergdølmo. Begge disse har forutsetninger for å lede klubben i en mellomperiode.

Det høres altså ut som en klassisk situasjon med forhandlinger, hvor Martin Andresen blir fristilt - mot en kompensasjon som er mellom 0 og 5 millioner kroner. I arbeidslivet er lønn uten arbeidsplikt i en oppsigelsesperiode helt vanlig.

Alternativet er at han arbeider ut 2013, men får en annen rolle - for eksempel som sportsdirektør.

Det ideelle og normale er at slike saker løses på kammerset, men i Vålerenga blir saken offentlig, og «alle» skal ha et ord med i laget.

Først rykker informasjonssjefen i hovedsponsor Hafslund ut med en twittermelding hvor han ber noen (les Martin Andresen) om å ofre seg for møbelbransjen (les Skeidar) på heltid. Riktignok ment som en privat utblåsning, men i full offentlighet.

Så sier Klanens talsmann, Christian Kjelsen, at «det er på tide at Andresen tar hatten sin og går»: - Det ser ikke ut som spillerne har tro på dette lenger, og da er spørsmålet om Vålerenga bør sparke halve spillergruppa eller Andresen.

Deretter sier styreformannen at Andresen er trener frem til første kamp (Stabæk). Samme styreformann siteres nå nå på at Andresen også er trener frem til neste (Aalesund på mandag). Signalet er en tidshorisont frem til neste kamp.

Leder for sportslig utvalg, Håvard Lunde, sier at man ikke har penger til å sparke Andresen: - Nei, det har vi ikke råd til. Vi må se på andre løsninger.

Situasjonen er altså

  • Martin Andresen er sliten og ønsker avløsning
  • Supporterne krever at han går av
  • Hovedsponsoren slenger seg på.
  • Styreformannen gir treneren tillit en kamp av gangen
  • Leder for sportslig utvalg sier at de ikke har råd til å sparke ham.

Den profilerte sportskommentatoren Davy Wathne (som også kjenner Martin Andresen godt), skriver følgende på sin blogg:

- Det er klinkende klart for alle at Martin Andresen ikke lenger kan lede Vålerenga (...) Et forvirret styre trenger åpenbart enda litt tid på å ta realitetene innover seg.

Les bloggen her: Kulturkollisjon på Oslo øst

Onsdag møter treneren styret og sportslig utvalg. Da må situasjonen løses, og det er umulig å se en annen løsning enn at Martin Andresen får slutte som trener.

Det er eiernes, styrets og ledelsens ansvar å rydde opp, og kaptein Kristoffer Hæstad setter ord på situasjonen: - Vi er fullstendig blotta for selvtillit. Vi har ikke troen på det vi gjør. Vi har mer frykt for å tape enn vi har lyst til å vinne, sier Hæstad til Nettavisen.

Det er vondt å se på Enga.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar