hits

En beskjed til en massemorder

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik har fremstått helt upåvirket mens retten har hørt hvordan han drepte barn og unge på Utøya. Foto: Heiko Junge, Scanpix.

Endelig fikk massedrapsmannen Anders Behring Breivik føle raseriet fra noen han har rammet så hardt.  Det var en lettelse for mange pårørende som har hørt grusomme detaljer fra en upåvirket barnemorder.

«Du har drept min bror. Dra til helvete», sa en av tilhørerne og kastet en sko etter Behring Breivik.

Noen timer etter hendelsen ble mannen intervjuet, og han står for sin handling:

- Broren min ble drept på Utøya. Han var alene i Norge, uten familie. Drapsmannen tok livet hans. Og han ødela livet til meg og familien. Jeg har reist fra Irak til Norge for å være tilstede i retten. Og det har gjort enormt inntrykk på meg, sier Haydar Mustafa Qasim til Aftenposten.

Det er en grense for alt.

I dag etter dag har retten og tilhørerne fått innblikk i hvordan Anders Behring Breivik skjøt og drepte forsvarsløse barn ned til 14 års alderen. Hjerterådt, kaldt og metodisk gikk han fra gjemmested til gjemmested, lokket ungdommene fram og skjøt dem med gjentatte skudd.

Noen ble skutt mens de lå nede og holdt seg for hodet, andre forsøkte å flykte  - andre ble lokket frem og likvidert.

Venner og familier har fått høre hvordan deres kjæres siste minutter var i et inferno av frykt og flukt - og hvordan de forsvarsløse barna og ungdommene til slutt ble drept av en feig massemorder som ikke tok noen sjanser på å bli overmannet.

Ett av ofrene var Karar Mustafa Quasim, som kom til Norge som 16-årig enslig asylsøker fra krigsherjete Irak. Møysommelig bygde Karar opp en tilværelse i Norge. Han skulle begynne på Vestby videregående skole i fjor høst, og AUF-leiren i fjor var hans første sommerleir. Han karakteriseres som «en positiv, glad og skoleflink gutt».

Den 22. juli i fjor ble han drept av fire kuler fra Anders Behring Breivik.

Her kan du lese mer: Gråt for Karar Mustafa Qasim i Oslo tingrett

Etter ukene i Oslo tingrett har det vært imponerende å følge de tapre pårørerende.

De har fått beskrevet drapshandlingene, og sett hvordan Anders Behring Breivik upåvirket har hørt de hjerteskjærende detaljene uten en mine.

I dag fikk en nok, han tok det eneste han hadde foran seg - sin egen sko - og kastet den etter massedrapsmannen.

- Vi hadde øyekontakt. Jeg måtte gi drapsmannen en beskjed, fra alle han har ødelagt livet for. Han er en morder, en terrorist, sier Haydar Mustafa Qasim til Aftenposten.

Det er ikke vanskelig å forstå ham. Gjennom rosetog og snakk om kjærlighet og demokrati har de fleste følt på raseri og hat mot massedrapsmannen fra Utøya.

Rettssaken er ingen filosofisk-intellektuell øvelse, drapene på Utøya var ikke dataspill eller en vellykket aksjon.

Det var nådeløse henrettelser av forsvarsløse barn.

Derfor er det ikke vanskelig å føle sympati for skokasteren i Oslo tingrett:

- Jeg skal snakke med psykolog. Men det er ikke noe galt med meg. Jeg ville bare gi morderen en beskjed. Ingenting kan forandre det han har gjort.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar